Terugkeer van de Gooische Moordenaar: even geduld a.u.b.!

Terugkeer van de Gooische Moordenaar: even geduld a.u.b.!
Huizen

De terugkeer van de befaamde Gooische Moordenaar moet (weer) worden uitgesteld. ,,Iedereen wacht op iedereen”, verklaart bestuurslid Han Landman de noodgedwongen pas op de plaats van de Stichting Gooise Tram. ,,We zitten in een soort vicieuze cirkel.”

Bij de oprichting in maart vorig jaar meldde de stichting, dat het Gooi er een nieuwe toeristische attractie bij zou krijgen. Vanaf begin 2019 zou er een replica van historische Gooise Stoomtram - 21 meter lang, met elektromotor en op luchtbanden - door het noordelijk deel van de regio gaan rijden. Het nostalgische voertuig moest diverse toeristische attracties met elkaar gaan verbinden en ingezet worden bij evenementen. Verder zou de tram gehuurd kunnen worden bedrijfspresentaties, feesten en partijen.

Medio 2020

Een halfjaar later was de planning voor de terugkeer al bijgesteld, naar medio 2020. De stichting hoopte in totaal (eenmalig) ruim 530.000 euro te krijgen van de gemeenten Huizen, Laren, Blaricum en Gooise Meren en de provincie Noord-Holland. De geschatte bouwkosten van de locomotief en de twee passagierswagens. De exploitatie van de ’tramlijn’ zou - dus zonder subsidie - worden bekostigd uit de bijdragen van participanten, donaties, tramkaartjes en verhuur.

Het nieuwe Blaricumse college noemde de tramplannen in het coalitieprogramma een positieve ontwikkeling. ’Wij ondersteunen dit initiatief volmondig.’

Niet gehonoreerd

Twee weken geleden meldde deze krant echter dat de stichting bij het Huizer college nul op ’t rekest had gekregen. De subsidieaanvraag voor 2020 - een bedrag van 11.570 euro - was niet gehonoreerd. Tijdens overleg was, aldus B en W, gebleken dat ’diverse gemeenten’ geen subsidie willen geven. Daaruit concludeerde het college dat er geen regionaal draagvlak was voor de tramplannen. Reden voor de stichting om nu haar subsidieaanvragen voor 2020 bij de vier Gooise gemeenten in te trekken, met het verzoek om de Gooise Tram wel op de beleidsagenda te laten staan.

Terugkeer van de Gooische Moordenaar: even geduld a.u.b.!
De tijdelijke terugkeer van de Gooische Stoomtram naar Huizen in 2001.

Voortrekkersrol

,,Waar we in het begin al bang voor waren: iedereen wacht op iedereen”, licht Landman toe. ,,De gemeenten en de bedrijven. Zo hadden we al veel toezeggingen van het bedrijfsleven, maar op voorwaarde dat de overheid meedoet. We hadden gehoopt dat Huizen - de Haven van ’t Gooi met cruiseterminal - een voortrekkersrol zou spelen. Het vorige college was zeer enthousiast. We hebben diverse gesprekken met wethouder Marlous Verbeek en de ambtenaren gehad. We kregen het gevoel dat iedereen de mogelijkheden zag en dat we op de goede weg waren.”

Te vroeg

Dat het nieuwe Huizer college niet over de brug komt is een van de redenen dat de stichting pas op de plaats maakt. ,,We hebben het gevoel dat ons plan te vroeg is. Daarbij loopt een aantal dingen door elkaar: nieuwe colleges, de Metropoolregio Amsterdam, de Regionale Samenwerkingsagenda.” De stichting gaat daarom nu eerst overleggen met haar achterban (adviseurs en het comité van aanbeveling) en de betrokken gemeenten.

Juiste spoor

,,We moeten het juiste spoor zien te vinden. Ondertussen blijven we positief. We gaan ervan uit, dat het een keer gaat lukken. Het is blijkbaar - net als bijvoorbeeld bij de Krachtcentrale - een kwestie van lange adem.”

Terugkeer van de Gooische Moordenaar: even geduld a.u.b.!
De oprichting van de stichting, vorig jaar.

Meer nieuws uit Gooi

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons