Koppige Kastje in de problemen: Coalitiegenoot geeft laatste waarschuwing

Koppige Kastje in de problemen: Coalitiegenoot geeft laatste waarschuwing
Jan Kastje.
© Gemeente Hilversum
Hilversum

Wethouder Jan Kastje (GroenLinks) ligt zwaar onder vuur. Volgens de Hilversumse raad is het helemaal misgegaan in het proces rond de Regionale Huisvestingsverordening. „De wethouder heeft de raad buitenspel gezet in dit proces”, stelt raadslid Haitske van de Linde van de VVD. Zijn ontkenningen daaropvolgend zorgden voor een laatste waarschuwing van de coalitiegenoot.

„De wethouder heeft de raad buitenspel gezet in dit proces”, begint Haitske van de Linde (VVD) haar betoog over de Regionale Huisvestingsverordening, de regels rond de toewijzing van sociale huurwoningen in de regio.

De andere gemeenteraden in de regio hebben deze verordening al vastgesteld, terwijl Hilversum er volgens de raadsleden nog helemaal niet over gesproken heeft. „Omdat hij in andere raden al is goedgekeurd zijn aanpassingen niet meer mogelijk. Vergaderen voor Jan met de korte achternaam, noem ik dat”, aldus een hoorbaar geërgerde Van de Linde, gesteund door bijna de voltallige raad.

De wethouder zelf vindt het allemaal wel meevallen. „Ik vind de kwalificatie dat ik jullie buitenspel heb gezet niet nodig.” Hij vindt dat hij niets heeft opgedrongen aan de raad, maar dat er eerder over is gesproken, bijvoorbeeld op regionale bijeenkomsten. Kastje noemt 16 januari als een van de data dat erover is gesproken. Van de Linde: „U was toen ziek. Wethouder Voorink heeft u toen vervangen en er was geen debat mogelijk.” Kastje: „Ik snap de emotie niet. U kunt mij niet verwijten dat ik ziek was.” Hij geeft uiteindelijk toe dat hij wellicht eerder naar de commissie terug had moeten gaan. Hij gaat opnieuw naar de regio met de verordening, zoals de raad eist in een motie. „We kunnen nu wel over van alles dimdammen, maar dat heeft geen zin.”

Dat schiet in het verkeerde keelgat bij Van de Linde. „Eerlijk gezegd mis ik het vertrouwen”, meldt zij haar coalitiegenoot. „Ik wil de wethouder een laatste kans geven.” Zij vindt dat Kastje de kritiek niet echt serieus neemt. „Nog een keer buitenspel en dan hebben we een groot probleem”, meldt ze dreigend.

„Ik voel en snap de emotie”, zegt Kastje dan. „Maar de kwalificatie dat ik u (de raad, red.) niet heb meegenomen is niet waar. Het is geen bewuste misleiding.”

Regio 2: Kastje moet aan de slag met verordening

Meer nieuws uit Gooi

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons