Meerderheid Tweede Kamer voor verplicht psychologisch onderzoek dader in zedenzaak naar aanleiding van verkrachting in Hoorn

Meerderheid Tweede Kamer voor verplicht psychologisch onderzoek dader in zedenzaak naar aanleiding van verkrachting in Hoorn
Den Haag

Verdachten van ernstige zedenzaken moeten altijd onderworpen worden aan een psychologisch onderzoek. Het kan niet zo zijn dat iemand onbehandeld de straat op komt na een verkrachting, terwijl dat mogelijk wel was gebeurd na onderzoek.

Dat zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken naar aanleiding van de zeer gewelddadige verkrachtingszaak in Hoorn, waarvoor afgelopen week een man werd opgepakt die eerder een tiener verkrachtte. Haar voorstel kan rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Uit onderzoek bleek dat Mourad T. na de verkrachting van het 16-jarige meisje nooit werd onderzocht. Justitie en rechtbank zagen geen reden om de draaideurcrimineel psychisch te laten onderzoeken. Donderdag werd T. opnieuw opgepakt voor de verkrachting van een jonge vrouw.

Lees: Geen behandeling voor man uit Hoorn die jonge vrouw verkrachtte en Verdachte verkrachting Hoorn sloeg eerder toe

„Wat er in deze zaak is gebeurd, is zo gruwelijk. Als je tot zo iets in staat bent, moet er wel een flinke steek los zitten. Dat de dader kennelijk nooit psychisch onderzocht is, vind ik ontzettend vreemd”, aldus Kuiken.

„Ik denk dat er bij dergelijke misdrijven altijd onderzoek moet worden gedaan. Dit gaat over zieke mensen die tot gruwelijke dingen in staat zijn. Die kan je na hun straf niet zomaar weer de straat op sturen.”

Ook VVD, PVV en CDA vinden dat kwalijk. „Als onderzoek altijd bijdraagt aan minder recidive, moeten we dat doen”, zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. Hij wil van minister Sander Dekker weten of dat past in de huidige wetgeving en hoe het kan dat T. onderzoek ontliep. „Bizar dat dit nog niet standaard gebeurt”, zegt PVV-Kamerlid Gidi Markuszower.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons