Premium

Fietser heeft maling aan borden bij Zaanse busbrug

Fietser heeft maling aan borden bij Zaanse busbrug
De tijdelijke weg is er voor auto’s maar fietsers houden vast aan wat hun plek was.
© foto pascal fielmich
Koog aan de Zaan

Fietsers die de busbrug oversteken hebben geen zin in een ritje door de woonerven en rijden massaal over de autostrook naar hun doel.

De wegwerkers schrikken zich soms rot van de bijna-ongelukken. Een van hen heeft inmiddels heel wat fietsers aangesproken op hun gedrag. Hij heeft zelfs vaste klanten. ,,Die jongens zie ik vandaag al voor de vijfde keer. Zij trekken zich niets van de regels aan. Maar iedereen rijdt waar het niet mag, jong en oud.’’ Hij roept ze toe, schreeuwt dat ze de omleiding moeten volgen maar weet dat het zinloos is. ,,Het enige dat misschien helpt is als ik hun fietsen te water gooi.’’

De man begrijpt niet waarom fietsers doodleuk langs de borden rijden. ,,Er rijden hier ook vrachtwagens, je moet er niet aan denken dat een fietser onder zo’n ding komt.’’

Dolle

Niet alleen de fietsers, maar alle soorten verkeer verbazen hem. ,,Er staan ook borden met dertig kilometer, maar ze razen gerust met zestig langs. Iedereen rijdt als een dolle. En daar zit ik dan op mijn knieën naast te werken. Toen we hier begonnen waren er verkeersregelaars maar na een paar dagen zijn die niet meer gekomen.’’

Het eind van het werk is nu in zicht. Zaterdag gaat de verbinding helemaal dicht om alle aansluitingen te maken. Daarna is de normale autoroute weer in orde. Dan gaat het verkeer in Westerkoog voortaan niet meer over de driesprong Wildeman en Binding maar over een rotonde.

Gedurende de werkzaamheden reed het verkeer over een tijdelijke weg tussen de brug en de Glazenmaker. Die weg ligt op de plaats van het fietspad en wellicht is dat de reden dat veel fietsers er ook gebruik van maken.

De aanleg van de rotonde is een van de maatregelen die Zaanstad neemt om Westerkoog veiliger te maken voor langzaam verkeer. Nu de busbrug twintig uur per dag open is en permanent open gaat voor autoverkeer, is een betere wegindeling nodig. Aan beide kanten van de brug is nu een rotonde.

De rondweg in Westerkoog wordt volgend jaar aangepast en daarna gaat de brug ook in de spits open. Over wat er aan de rondweg moet gebeuren zijn Zaanstad en de wijkbewoners het nog niet eens. De twee rotondes zijn volgens de gemeente ingrepen die ongeacht wat er volgt, een verbetering zijn. Daarom konden die alvast aangelegd worden.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen