Lieke Martens leidt Oranje naar kwartfinales WK [video]

Lieke Martens schiet de 2-1 binnen uit een penalty tijdens de achtste finales tegen Japan.
© ANP / Robin van Lonkhuijsen
RENNES

De Nederlandse voetbalsters hebben weer een historische prestatie geleverd. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman staat voor het eerst in de kwartfinales van het WK, na een zwaarbevochten zege op Japan: 2-1. Lieke Martens leidde Oranje met twee doelpunten naar de laatste acht.

Zaterdag staat in Valenciennes tegen Italië niet alleen een plek in de halve finales op het spel, maar ook een ticket naar de Olympische Spelen van Tokio.

Weer deed Oranje het in de slotfase. De ploeg van Wiegman stond vrijwel de gehele tweede helft onder grote druk en ontsnapte een paar keer aan een achterstand. Een verlenging leek aanstaande, tot de bal vlak voor tijd op de stip ging nadat Vivianne Miedema de bal op de uitgestoken arm van Saki Kumagai had getrapt. Martens schoot Oranje vanaf 11 meter naar de volgende ronde.

De confrontatie tussen de kampioenen van Europa en Azië golfde alle kanten op. Het werd in het volgepakte Roazhon Park een aantrekkelijk schouwspel tussen twee goed voetballende ploegen. Japan, de wereldkampioen van 2011 en verliezend finalist van 2015, liet bij vlagen prachtig combinatievoetbal zien. Oranje zocht in balbezit steeds snel de diepte. Het leverde een enerverend duel op, aanzienlijk spannender en gelijkwaardiger ook dan vier jaar geleden in Canada toen Japan in hetzelfde stadium van het toernooi met 2-1 won.

Miedema raakte al in de vijfde minuut met een van richting veranderd schot de buitenkant van de paal. De spits, die als een van de weinigen in de groepsfase aantoonde in topvorm te zijn, zag even later een kopbal via een Japanse naast gaan. Uit de hoekschop die daarop volgde, opende Martens de score. De linksbuiten, die zo op zoek is naar haar grootste vorm van het EK 2017, tikte de bal met een hakje in het doel. De Japanse keepster was kansloos omdat de bal onderweg nog werd geschampt door Yuika Sugasawa.

De ploeg van Wiegman controleerde het duel, maar moest kort voor rust toch de gelijkmaker incasseren na een prachtige Japanse aanval. Mana Iwabuchi zette Yui Hasegawa alleen voor keepster Sari van Veenendaal en de middenveldster schoot beheerst de 1-1 binnen. Het doelpunt gaf het zo moeizaam scorende Japan vertrouwen, want in de tweede helft namen de Aziatische vrouwen steeds meer de regie in handen. Oranje moest achteruit, ontsnapte een paar keer aan een tegentreffer en trok vlak voor tijd toch de winst naar zich toe.

De selectie van Nederland viert de 2-1.
© ANP / Robin van Lonkhuijsen

Martens: ,,Soms moet je een beetje geluk hebben”

Met twee treffers in de achtste finale van het WK tegen Japan (2-1) was Lieke Martens de belangrijkste speelster bij Oranje in Rennes. "Ik heb hier een paar mindere wedstrijden gespeeld en ook wat kritiek gekregen", gaf de aanvalster van Barcelona bij de NOS toe. "Kritiek hoort erbij. Ik ben blij dat ik tegen Japan heb laten zien wat ik kan."

Martens erkende dat Oranje het tegen Japan vooral in de tweede helft heel zwaar had. "Wij waren voor de rust duidelijk de betere ploeg. Japan was echter daarna gevaarlijker. Gelukkig kregen we die strafschop in de slotfase. Soms moet je geluk hebben en dat hadden we vanavond."

Tekst gaat verder na de video.

Martens twijfelde na de beslissing van de arbitrage geen moment. "Ik voelde me goed en vroeg meteen of ik hem mocht nemen. Dat mocht gelukkig. Het was een spannend moment, ja."

Martens keek al even vooruit naar de kwartfinale zaterdag tegen Italië. "Dat wordt niet makkelijk. Maar nu eerst even genieten en dan herstellen en opladen voor Italië."

Droom van Spitse over penalty wordt realiteit

Sherida Spitse droomde in de nacht voor de wedstrijd tegen Japan dat de Nederlandse voetbalsters een strafschop zouden krijgen. "Toen liet ik 'm door Lieke nemen. Mooi en bijzonder dat het ook allemaal zo uitkomt", zei Spitse na de zwaarbevochten zege op de verliezend finalist van het vorige WK (2-1).

Lieke Martens schoot Oranje in de laatste minuut vanaf 11 meter naar de kwartfinales in Valenciennes, waar Italië zaterdag de tegenstander is. "Ik ben de nummer 1 bij penalty's en ik geef ze niet vaak weg. Maar nu dacht ik: nee, Lieke moet 'm nemen, dit is ook goed voor haar", vertelt Spitse. "Ik zei tegen haar: voel je je goed? Lieke zat goed in de wedstrijd en ik ben geen egoïst. We doen het ook niet met z'n elven, maar met 23 speelsters. De teamspirit is onze kracht. Hartstikke mooi dat het allemaal zo uitpakt. Ik schiet de bal altijd in de andere hoek en dan had de keepster 'm in dit geval gehad."

Merel van Dongen van Nederland viert de 2-1 overwinning na afloop van de achtste finales tegen Japan.
© ANP / Robin van Lonkhuijsen

Wiegman: ,,Alles is mogelijk”

Alles is mogelijk voor de Nederlandse voetbalsters bij het WK in Frankrijk. Dat zei bondscoach Sarina Wiegman na de wedstrijd. "We kunnen inderdaad ver komen", beaamde ze bij de NOS. "Wij kunnen zaterdag ook winnen van Italië in de kwartfinales. Verder kijk ik nog niet. Maar we hebben een echt team, dat samen wil strijden en dat bij vlagen ook goed kan voetballen."

Wiegman zag Oranje worstelen tegen Japan, vooral in de tweede helft. "We speelden voor de rust beter dan ooit onder mijn bewind, zeker in het eerste half uur. Maar daarna werd ons spel veel te statisch. We speelden te veel breed en liepen te veel achteruit."

Wiegman vond de terugval bij Oranje zeker ook de verdienste van Japan. "Wat mij betreft, is dat momenteel één van de beter voetballende ploegen van de wereld, zoniet de beste. Japan komt echter scorend vermogen tekort. Ze kregen na de rust dotten van kansen, maar verzuimden 2-1 en zelfs 3-1 te maken. En wij krijgen met onze aanvallers altijd wel een kansje. Dat geloof is er altijd bij mij. Heel mooi dat het weer is gelukt.”

Miedema prijst kracht van het team bij Oranje

Een verlenging leek in Rennes aanstaande, tot Vivianne Miedema vlak voor tijd de bal in het volle zestienmetergebied tegen de arm van de Japanse aanvoerster Saki Kumagai schoot. "Ik weet niet of het een penalty was, ik heb de beelden nog niet teruggezien. Maar die penalty werd wel gegeven en daarom winnen we in de laatste minuut", zei de spits van Oranje, die Lieke Martens met twee doelpunten de hoofdrol zag vertolken (2-1).

Japan drong de Nederlandse voetbalsters in de tweede helft ver terug en kreeg heel wat kansen op de 2-1. ,,Japan heeft superveel kwaliteit. Je weet dat als zij de bal laten rollen, het heel moeilijk wordt”, zei Miedema. ,,Maar we hebben het weer opgepikt en maakten in de 90e minuut het verschil. Dat zegt veel over de kracht van dit team. We weten waarmee we bezig zijn, we hebben veel vertrouwen in onszelf. Dat zie je in de laatste minuut. Nu op naar de kwartfinale tegen Italië.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen