Premium

Ruzie met het loonbedrijf: Bokashi blijkt sof in Castricum en Uitgeest

Ruzie met het loonbedrijf: Bokashi blijkt sof in Castricum en Uitgeest
Bokashikuil van de BUCH.
© aangeleverde foto
Castricum

Bokashi, het op Japanse wijze fermenteren van maaiafval, is in Castricum en Uitgeest uitgedraaid op een sof. De BUCH-gemeenten liggen overhoop met loon- en aannemingsbedrijf Theo Klever uit Harmelen.

Bokashi is Japans voor ’gefermenteerd organisch materiaal’. Een eeuwenoude techniek voor de productie van een natuurlijke bodemverbeteraar. De BUCH dacht het te kunnen verkopen aan agrariërs. Maar die blijken geen interesse te hebben. De Bokashi is vervuild met plastic, stenen en ander materiaal dat na het maaien wordt opgezogen en in de kuil verdwijnt. Volgens twee van de vier BUCH-gemeenten, Castricum en Uitgeest, ligt dat aan loonbedrijf Klever.

Laagjes

Door maaisel uit bermen en sloten in een kuil in laagjes te mengen met mineralen, zeeschelpkalk en micro-organismen ontstaat een bodemverbeteraar geschikt om uit te rijden op landbouwgrond. Bij de productie komt geen CO2 vrij, het geldt daarom als milieuvriendelijk.

De vier BUCH-gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo kondigden in oktober vorig jaar aan over te stappen op deze nieuwe methode. Aannemers die bermen en oevers maaien verzamelen het maaisel sindsdien in Bokashikuilen.

Veel voordelen, zo somde de gemeenten in een persbericht op: goedkoper dan andere bodemverbeteraars die de BUCH gebruikt, een hogere opbrengst dan compost, minder transport omdat de productie plaatsvindt in kuilen in de gemeenten zelf en geen CO2-uitstoot dus. Plus verkoop van het overschot aan agrariërs.

Omdat loonbedrijf Klever geen goede Bokashi zou produceren, wilde de BUCH de klus uitbesteden aan een ander loonbedrijf. Maar daar heeft de rechter een stokje voor gestoken.

Het gaat om twee kuilen aan de Oosterbuurt in Castricum, waarin Klever het maaisel verzamelt. Het loonbedrijf werkt voor Uitgeest en Castricum. De BUCH-gemeenten Bergen en Heiloo maken gebruik van een andere aannemer.

Klever heeft een contract met een totale waarde van 200.000 euro. Het bestaat uit maaien (120.000 euro) en het vullen van de kuilen (80.000).

Dat laatste onderdeel wilde de BUCH uitbesteden aan een ander bedrijf. De gemeenten zeiden ontevreden te zijn over de kwaliteit van de Bokashi, dat vervuild zou zijn met rommel.

Klever stapte daarop naar de rechter, en die gaf de aannemer uit Harmelen gelijk. Klever heeft een zogeheten raamcontract met de gemeente. In een raamcontract zijn de werkzaamheden verdeeld in stukjes. De gemeente betaalt de aannemer per stukje, maar alleen als de de gemeente er gebruik van maakt.

De BUCH wilde de Bokashi-klus echter aan een ander geven. Een praktijk die vaker voorkomt. Aannemers ergeren zich er aan als opdrachtgevers opdrachten uit het mandje halen en elders uitbesteden vanwege een goedkoper tarief.

’Cherrypicking’, noemen de advocaten van de bouwers dat en de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft bepaald dat de BUCH dat niet mag doen.

Volgens advocaat Joost Haes van Klever ging het om geld, niet om de geleverde kwaliteit. De rechter ging daarin mee. Een onderzoeksrapport toonde aan dat de kwaliteit van de Bokashi goed was, blijkt uit het vonnis.

School

Liliane Klever-van den Berg van het loonbedrijf laat in een reactie weten het ’jammer’ te vinden dat de rechter er aan te pas moest komen. „Wij hebben goed ons werk gedaan. Dat er bijvoorbeeld plastic inkomt, daar kunnen we niet zoveel aan doen. Als je moet maaien rond een school dan ligt er veel troep. Dat zuig je op en dat komt in de Bokashikuil terecht.”

Volgens haar heeft de BUCH zich verkeken op de Bokashi-methode. „Ze hadden gedacht dat akkerbouwers het juichend zouden kopen, maar dat valt dus tegen.”

Een woordvoerster van de BUCH zegt dat BUCH-ambtenaren wel degelijk veel vervuiling hebben aangetroffen. „De Bokashi zelf was van goede kwaliteit, maar er zat te veel ander materiaal in. Denk aan beton, stenen en zwerfvuil. Deze partij konden we slechts met veel moeite kwijt.”

De BUCH mag geen ander bedrijf inhuren, maar maakt ook geen gebruik meer van de diensten van Klever, aldus de woordvoerster. „Dit jaar loopt het contract voor Castricum en Uitgeest af, het maaien wordt dan opnieuw aanbesteed.”

Volgens haar is er wel degelijk belangstelling voor de Bokashi: „In de andere BUCH-gemeenten speelt het probleem van de vervuiling veel minder. Daar konden we de Bokashi snel kwijt. Hier gaan we door op dezelfde voet.”

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen