Heiloo wil liever niet voor paal staan: handtekeningenactie tegen versperring Hoogeweg

Buurtbewoners overhandigen de handtekeningen aan wethouder Rob Opdam (midden).© jjfoto.nl / Jan Jong

De paaltjes staan weer omhoog, en links de boomstammen tegen de ’stoeprijders’.

De handtekeningen tegen de paaltjes aan de trap bij Tineke Pover.© Foto’s HMC

1 / 3
Henk-Jan den Ouden
Heiloo

Omhoog of omlaag, de paaltjes aan het begin van de Hoogeweg in Heiloo blijven de gemoederen bezig houden. Woensdagmiddag overhandigde een vertegenwoordigster van buurtbewoners 92 handtekeningen tégen de paaltjes aan wethouder Rob Opdam van verkeer.

Die kwam eigenlijk om het nieuwe gedeelte van de fietsstraat Hoogeweg te openen. De buurtbewoners wilden dat feestje niet verstoren, maar wilden toch even hun punt duidelijk maken, zo zegt initiatiefneemster Tineke Pover, die zelf aan de Elzenwal woont, in het wijkje ten oosten van de Hoogeweg.

De paaltjes zijn aangevraagd door aanwonenden van de Hoogeweg, die fors meer verkeer door de straat zien komen sinds de afsluiting van de Vennewatersweg voor de aanleg van de tunnel onder het spoor door. Ze zijn drie weken geleden neergezet door de gemeente, maar al snel bleken slimmerikken de paaltjes omlaag te halen met een eenvoudige sleutel die je bij de bouwmarkt kunt krijgen. Minder creatieve automobilisten slalomden langs de paaltjes en ploegden door het zand en over de stoep, maar daar heeft de gemeente inmiddels een stokje voor gestoken. Wat heet, er zijn hele boomstammen neergelegd om die manoeuvres onmogelijk te maken. En het slot is inmiddels vervangen door een meer uniek exemplaar, zodat alleen hulpdiensten en bezitters van die speciale sleutel er nog door kunnen.

Milieu

Rust op de Hoogeweg, zou je zeggen, maar dat vindt niet iedereen prettig. De bewoners van de nieuwe wijk Zuiderloo, ten oosten van de Hoogeweg, moeten nu met de auto om via de Vennewatersweg, Kennemerstraatweg en Zevenhuizerlaan. „Op de Kennemerstraatweg staat het daar al regelmatig vast en de aanwonenden van de Zevenhuizerlaan klaagden al voor de afsluiting over al het verkeer”, aldus Tineke Pover. „Al die extra autokilometers lijken me ook slecht voor het milieu. Eerlijk gezegd doe ik mijn boodschappen nu in Limmen.”

Ook de veiligheid gaat er niet op vooruit door de paaltjes, zegt Pover. „Hulpdiensten moeten nu de paaltjes met een sleutel gaan openen, als ze die al bij zich hebben, en dat betekent tijdverlies. En, we hebben nu nog maar één uitweg uit de wijk. Laatst stond daar een bulldozer op. Ik voelde me best opgesloten.”

Pover stelt ook, dat de bewoners van Zuiderloo geen inspraak hebben gehad in het besluit om paaltjes neer te zetten. „We hebben een brief gekregen, maar toen stond het besluit al vast. Toen ben ik maar een handtekeningenactie gestart.” Ze ging langs ruim honderd deuren aan de Hoogeweg, Hazelaar, Elzenwal, Zomerlinde en Liguster. „Veel mensen gesproken. Dat was eigenlijk ook wel leuk.” Ze kwam terug met de handtekeningen van 92 adressen. „Op zo’n 25 adressen waren de mensen niet thuis of wilden ze niet tekenen. Ook prima hoor.”

Zevenhuizerlaan

Op de Zevenhuizerlaan is Pover met haar actie niet geweest, maar: ,,Ik kan me voorstellen dat ze daar ook niet blij zijn met die paaltjes. Ze hebben ook al extra verkeer gekregen uit de Egmonden van mensen die door hun straat komen. En sommige mensen uit onze wijk parkeren bij hen hun auto en lopen dan langs de paaltjes de wijk in.’’

De opening van de fietsstraat vond Pover ’een uitgelezen kans’ om de handtekeningen te overhandigen. „Hoewel we niet uitgenodigd zijn, mensen van hier aan de overkant wel, dat vind ik best raar. Maar we willen het feestje niet verstoren hoor.”

Dat gebeurde inderdaad niet, twee buurtbewoonsters boden de handtekeningen netjes aan nadat de wethouder een ritje over de fietsstraat had gemaakt. Daarna kwam een levendige discussie met een aantal aanwezigen op gang. De wethouder stelde dat de veiligheid van de fietsers ook belangrijk was, en dat de Hoogeweg in principe niet bedoeld is voor auto’s van mensen uit uit Zuiderloo die boodschappen willen doen in het dorp. Hij beloofde contact op te nemen met de initiatiefnemers.

Alternatieven zijn er best, vindt Pover. „Je kunt bijvoorbeeld alle bewoners van de paaltjes een tag geven zodat ze er langs kunnen. Dan heb je alleen bestemmingsverkeer. Of zet de paaltjes op de hoek van de Elzenwal en de Hoogeweg, of bij het kruispunt met de Vennewatersweg. Alles is bespreekbaar. Ik zou graag zien dat er een commissietje komt dat zich daar over gaat buigen.”

De paaltjes worden er geacht te staan totdat de tunnel voor de Vennewatersweg klaar is, en dat is op zijn vroegst in april volgend jaar. Omhoog of omlaag? Het woord is nu weer aan de wethouder. Zelf was hij wijselijk op de fiets.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.