Premium

Wiskundeleraar Kees Overtoom gaat na 45 jaar met pensioen

Wiskundeleraar Kees Overtoom gaat na 45 jaar met pensioen
Kees Overtoom gaat na 45 jaar lesgeven met pensioen.
© Foto Jaap van der Pijll
Hoorn

Een paar jaar nadat Kees Overtoom afzwaaide van het Werenfridus in Hoorn met drie tienen voor wiskunde en een tien voor scheikunde, keerde hij terug naar hetzelfde gebouw. In plaats van in de schoolbankjes, kwam hij vóór de klas te staan.

Toen het Tabor College de locatie Oscar Romero opende, maakte de wiskundedocent de overstap naar de nieuwe locatie. Hij had meteen een primeur. In het eerste jaar van de nieuwe school behaalde geen enkele examenleerling een onvoldoende voor wiskunde. We zijn inmiddels 45 jaar verder, meester Overtoom gaat met pensioen.

Een vier voor tekenen en een tien voor rekenen. In de derde klas van zijn eigen schoolperiode werd er op het rapport van Kees Overtoom ook een onvoldoende genoteerd voor goed gedrag. Maar, het kwam goed met Overtoom, net als met de meeste leerlingen die hij de magie van wiskunde mocht bijbrengen. „Op een enkeling na zijn bijna alle leerlingen gretig genoeg om te willen leren. Dat is het mooie van lesgeven. Het gaat niet eens om het vak, het leuke is de omgang met leerlingen.”

Een foto voor zijn afscheid met de tekst ’Kees Overtoom, bedankt’ wordt gelardeerd met een reeks hartjes en ’Moppieeee’. „Ben je 66, word je moppie genoemd”, grijnst de wiskundeleraar. „Toen ik als docent op het Werenfridus kwam, werden voormalige leraren mijn collega’s. ’Zeg maar Jan’, zei meneer de Haas. Geweldig goed om het zo op te pakken.”

Overtoom mag dan met welverdiend pensioen gaan, hij is ervan overtuigd dat het onderwijzen hier nog niet ophoudt. „Ik denk dat ik af en toe gebeld zal worden door een school uit de regio, als er een gat valt door bijvoorbeeld ziekte. En leerlingen die wat extra hulp nodig hebben, weten me ook wel te vinden.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen