Premium

Trampolinespringster Niamh Slattery heeft bij European Games in Minsk vooral genoten

Trampolinespringster Niamh Slattery heeft bij European Games in Minsk vooral genoten
Niamh Slattery (links) met haar synchroonpartner Romee Pol voor het sportpaleis in Minsk waar ze deelnamen aan de European Games.
© Foto Sven Mooij
Minsk

Trampolinespringster Niamh Slattery is inmiddels weer thuis in Heiloo, maar veel liever had ze nog tot de sluitingsceremonie bij de European Games in Minsk gebleven. „Deze ervaring met zo’n groots Nederlands team is zo ontzettend gaaf, dat ik graag nog even bij andere sporters had gekeken,” zei ze.

De trampolinespringster van Triffis Alkmaar kwam zelf afgelopen maandag en dinsdag in actie en vertrok woensdagochtend alweer terug naar Nederland. „Helaas hebben we geen tijd gehad om bij andere sporten te gaan kijken. We hebben voornamelijk getraind en onze eigen wedstrijden gesprongen, waardoor er maar weinig tijd voor andere dingen overbleef.”

Bij haar allereerste multisporttoernooi behaalde Slattery uiteindelijk samen met Romee Pol van Sparta Ermelo een vijfde plek bij het synchroonspringen. In de individuele competitie kwam de Heiloose door een val niet verder dan de 22e plaats. „Dit toernooi was vooral een nieuwe ervaring voor me. Natuurlijk baalde ik van mijn individuele prestatie, maar ik heb vooral ook heel erg genoten,” glunderde Slattery.

Dat genieten begon overigens nog voordat de trampolinespringster in Minsk daadwerkelijk aan haar wedstrijden begon. „We liepen mee met de openingsceremonie. Dat was echt zo ontzettend indrukwekkend. Al die mensen, die hele show eromheen. Echt supervet om mee te maken.”

Eén team, één taak

De European Games worden gezien als de zogenaamde Olympische Spelen van Europa en dat kon Slattery ook wel beamen. „Je slaapt in een atletendorp, hebt plotseling met heel veel mensen te maken. Als je naar een WK trampolinespringen gaat, ben je met een kleine groep sporters waar je vaker mee optrekt. Nu zit je in een supergrote ploeg.”

Voor de Triffis-springster was juist die ervaring met een grote ploeg een belangrijke. „Daardoor leer je meer om prioriteiten te stellen. Tijdens zo’n toernooi heb je je eigen doelen. Pas daarna kun je je bezighouden met anderen. Je moet echt focussen, ook al zijn er ontzettend veel mensen om je heen. Dat is echt iets wat ik van dit toernooi heb geleerd.”

In Minsk stonden de prestaties wat dat betreft ook voorop. „Iedereen is tijdens zo’n toernooi bezig met zijn eigen taak. We willen allemaal zo goed mogelijk presteren. De sporten op het programma zijn niet met elkaar te vergelijken, maar toch brengt sport ons allemaal weer samen. Op zo’n toernooi zie en spreek je mensen van andere sporten. Zoals bijvoorbeeld de judoka’s en de badmintonners. Dat is vet leuk.”

WK Tokio

Juist die saamhorigheid zorgt er volgens Slattery dan ook voor dat je er uiteindelijk als één team staat. „Het is heel tof om zoiets mee te mogen maken. Hopelijk is dit een belangrijke stap op weg naar meer,” vertelde Slattery na afloop van haar wedstrijd in de Minsk Arena.

Met ’meer’ doelt Slattery onder andere op de wereldkampioenschappen van later dit jaar in Tokio. „Daar wil ik het uiteindelijk ook goed doen. Eigenlijk ben ik nog een beetje de underdog, maar ik hoor wel thuis op dit soort toernooien. Ook al zit ik individueel nog niet in de top acht van Europa, ik weet dat ik het kan. Ik kom eraan.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen