Premium

Stichting IJmondig laat Tata Steel en Harsco tanden zien met 1700 steunbetuigingen

Stichting IJmondig laat Tata Steel en Harsco tanden zien met 1700 steunbetuigingen
Lege slakpannen staan in de Oxystaalfabriek te wachten tot ze gevuld worden.
© foto bart vuijk
Wijk aan Zee

De stichting IJmondig, die actie voert tegen de luchtvervuiling door Tata Steel, heeft 1700 handtekeningen opgehaald van sympathisanten.

De handtekeningen zijn bedoeld als steun voor de provincie Noord-Holland, die het bedrijf tweemaal een’Last onder Dwangsom’ heeft opgelegd. De dwangsommen hadden het doel om Harsco te dwingen iets te doen aan de veelvuldige grafietregens die over de duinen naar Wijk aan Zee waaien.

Ook IJmuiden, Beverwijk-West en Velsen-Noord hebben hier last van. De eerste ’Last onder Dwangsom’ is eind januari ’volgelopen’ met het maximum van dertig sancties van vijfduizend euro. Elke dwangsom is opgelegd voor een geconstateerde overtreding.

De provincie wil al een tijdlang het bedrag innen, maar Harsco weigert te betalen en verweert zich bij de rechter tegen deze verplichting.

In de zaak van Harsco tegen de provincie heeft ook de stichting IJmondig zich gevoegd, samen met het groeiende aantal sympathisanten dat de 1700 inmiddels overschrijdt. De handtekeningen zijn niet alleen ingezameld in Wijk aan Zee, maar ook in de andere door grafietregens getroffen gebieden.

Moeders

De rechtszaak van Harsco tegen de provincie heeft donderdagochtend plaats bij de bestuursrechter in Haarlem. Daar wordt een flink deel van de aanhang van stichting IJmondig verwacht.

Deze mensen hopen met hun opkomst duidelijk te maken dat het dorp de overlast van de zware metalen bevattende grafietwolken zat is. Er komt onder meer een groep moeders van jonge kinderen.

De moeders zijn bevreesd dat hun kinderen niet gezond kunnen opgroeien in het dorp. Het RIVM heeft na onderzoek in het dorp geconcludeerd dat de grafietregens de zware metalen lood, mangaan en vanadium over het dorp uitstorten, en concludeerde in een rapport dat dit ’onwenselijk’ is voor de volksgezondheid.

Crowdfundingactie

Stichting IJmondig is nu ook een crowdfundingactie begonnen om een advocaat te kunnen betalen voor een tweede rechtszaak die de stichting aanspant.

Op www.geef.nl is deze actie begonnen onder de titel ’Stop de milieuovertredingen door Tata Steel/Harsco’. Op de eerste dag van de inzamelactie was er al vijfhonderd euro binnen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen