Premium

Beverwijk: Verdiepend onderzoek naar drugsgebruik nodig

Beverwijk: Verdiepend onderzoek naar drugsgebruik nodig
De hoeveelheid THC (cannabis) die onderzoekers in Beverwijks en Wijk aan Zee’s rioolwater aantroffen is veel hoger dan in Amsterdam. Beverwijk scoort 259 mg per dag per duizend inwoners, Amsterdam scoort ’slechts’ 163.
© Archieffoto
Beverwijk

Wethouder Haydar Erol heeft een plan van aanpak en vervolgonderzoek aangekondigd om de resultaten van een rioolwateranalyse op harddrugs te kunnen duiden. Uit die analyse bleek dat het gemiddelde harddruggebruik per hoofd in Beverwijk veel hoger is dan in vergelijkbare gemeenten.

Beverwijk liet het onderzoek al in januari van het vorige jaar uitvoeren. De resultaten waren in december beschikbaar en daarna is veel tijd gestoken in het vervolg. ,,De aangetroffen middelen zeggen niks over de mensen die ze gebruiken. Zijn het enkele zware gebruikers? Of juist heel veel lichte gebruikers? Zijn het volwassenen of jeugdigen’’, vraagt de wethouder zich af.

De gemeente wil de resultaten verder duiden door ze voor te leggen aan partners als Brijder Verslavingszorg, GGD Kennemerland, de politie en ook het Rode Kruis Ziekenhuis. Doel is een completer beeld te krijgen van eventuele problematiek met druggebruik.

Hoge concentraties

Van drie middelen bleken er opvallend hoge concentraties in het rioolwater te zitten. Cocaïne, cannabis en methamfetamine. Erol wil meer te weten komen over wie deze drugs gebruikt om vervolgens op die doelgroepen gericht onderzoek uit te voeren. De gemeente huurt daarvoor externe onderzoekers in.

De hoeveelheid cannabis in het rioolwater is opmerkelijk hoog. 259 mg per dag, per duizend inwoners. ’Wiethoofdstad van Europa’ Amsterdam scoort op die meting 163 mg per dag per duizend inwoners.

Lees ook: Beverwijk massaal aan de drugs; alleen in Amsterdam is gemiddeld cocaïneverbruik per inwoner hoger

Het onderzoek door KWR zegt iets overhet gebruik van de drugs, het gaat niet om dumpingen in het riool. De resultaten suggeren ook enige mate van drugshandel. ,,Om de integrale aanpak van drugshandel goed te ontwikkelen is het belangrijk om te weten waar de handel vermoedelijk plaatsvindt en welke netwerken zich ermee bezighouden.

De analyses zijn gemaakt aan de hand van monsters die gedurende een week in verschillende pompgebieden werden genomen. Resultaten uit Oosterwijk-Zwaansmeer en het gebied ten oosten van de A22 zijn echter niet in de analyse betrokken. ,,Deze gebieden vormen een pompgebied waarvan de resultaten onbruikbaar zijn. De Bazaar en de wekelijkse automarkt trekken een hoeveelheid bezoekers die ongeveer gelijk ligt aan de gehele populatie van de gemeente. Dat maakt de gegevens uit dit gebied onbetrouwbaar. Daarom zal hier specifiek vervolgonderzoek voor komen.’’

Laatste actiepunt uit het plan van aanpak is het in de toekomst herhalen van de analyse. ,,We beschikken nu over een eenmalige analyse, het onderzoek zegt pas echt iets als we het kunnen vergelijken met onderzoek over bijvoorbeeld twee jaar.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen