Bunschoten en het waterschap gaan op verzoek van de Raad van State toch in overleg over de vervuilde grond bij de Westdijk

Bunschoten en het waterschap gaan op verzoek van de Raad van State toch in overleg over de vervuilde grond bij de Westdijk
Onderzoek naar de verontreiniging aan de Westdijk, begin dit jaar
© Archieffoto
Bunschoten

Na flink aandringen van de Raad van State zegden de gemeente Bunschoten en het Waterschap Vallei en Veluwe dinsdag toe toch weer met elkaar om de tafel te gaan zitten om een oplossing te vinden voor 73.000 kuub ernstig verontreinigde grond bij de Westdijk.

Het gaat om een partij zogenoemd Thermisch Gereinigde Grond (TGG), afkomstig van ATM Moerdijk, dat door het waterschap ter versteviging bij de dijk is toegepast. Alleen bleek na bemonstering dat de grond zwaar verontreinigd. En die giftige stoffen blijken weg te lekken in het grond- en oppervlaktewater. Hoewel het waterschap druk bezig is om een plan op te stellen om de 73.000 kuub daar uiterlijk november 2020 weg te graven en elders onder te brengen, legde de gemeente Bunschoten het waterschap een dwangsom van maximaal 750.000 euro op. Volgens het Bunschotense gemeentebestuur duurt de sanering veel te lang - nu al drie jaar - en is nog steeds niet duidelijk wat er precies gaat gebeuren en wat het waterschap met de restverontreinigingen gaat doen als de TGG is verwijderd. „Wij willen nu eindelijk eens een plan van aanpak zien. En daarom legden wij een dwangsom op als stok achter de deur”, zei de raadsman van de gemeente dinsdag tijdens een rechtszaak in Den Haag.

Het waterschap vindt het ’not done’ dat de gemeente de duimschroeven nog eens aandraait door een fiks hoge dwangsom op te leggen,’want wij doen al ons best om een oplossing te vinden. We hebben al damwanden in de sloten gelegd. We kunnen niet sneller want we moesten eerst onderzoeken wat er allemaal in de grond, het grondwater en het oppervlaktewater zit voordat we de grond kunnen weghalen.” Rechter en staatsraad Aaldert ten Veen zei het te betreuren dat twee overheden bij de rechter terechtkomen, terwijl ze beter samen kunnen optrekken om een reëel milieuprobleem op te lossen. De staatsraad stelde vast dat de sanering het waterschap eerder 20 dan 10 miljoen euro zal kosten. Dat is ook een reden dat het zo lang duurt. Want het waterschap is ook aan het onderzoeken of en hoe ze ATM Moerdijk, de leverancier van de TGG, verantwoordelijk kan stellen.Overigens vroeg de Raad van State Bunschoten en het waterschap om binnen twaalf weken te laten weten wat het overleg heeft opgeleverd.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen