Premium

Wethouder Beverwijk ’verontrust’ over onderzoek: cocaïnegebruik hoogste in Nederland, na Amsterdam

Wethouder Beverwijk ’verontrust’ over onderzoek: cocaïnegebruik hoogste in Nederland, na Amsterdam
Beverwijk en Wijk aan Zee scoren zeer hoog op het verbruik van cannabis, cocaïne, MDMA en amfetamine, blijkt uit analyse van het rioolwater.
© archieffoto
Beverwijk

De consumptie van cocaïne in Beverwijk overtreft die in alle andere Nederlandse steden, behalve Amsterdam. Dat blijkt uit een uitgebreide analyse van het rioolwater in Beverwijk en Wijk aan Zee. Daarin werd tevens een alarmerend hoge concentratie THC (cannabis) gevonden. ,,Niet eerder werd in Nederland zo’n grote hoeveelheid aangetroffen’’, aldus de gemeente.

Wethouder Haydar Erol (Groenlinks) noemt de uitslag van het onderzoek ’verontrustend’ en kondigt vervolgonderzoek aan. ,,Ik wil conclusies kunnen trekken over de gezondheid van onze inwoners.’’

Beverwijk liet het onderzoek vorig jaar uitvoeren om een beter beeld te krijgen van het ’middelengebruik’ in de gemeente. ,,De bestaande onderzoeken - zoals Emovo en de Gezondheidsmonitor - richten zich vooral op alcohol en softdrugs. ,,Wij wilde een concreter beeld krijgen van het gebruik van middelen uit de opiumwet’’, legt Erol uit.

Lees ook: Beverwijk: Verdiepend onderzoek naar drugsgebruik nodig

Ook in het verbruik van andere middelen scoort Beverwijk gemiddeld veel hoger dan vergelijkbare gemeenten. Met amfetamine (speed) zit de Beverwijker in de top vijf, qua MDMA kan Beverwijk alleen met de grootste steden niet meedoen.

Er werden sporen van methamfetamine aangetroffen, dat gebeurde slechts een keer eerder in een vergelijkbare gemeente’’, meldt onderzoeksbureau KWR. Methamfetamine is ook bekend als Tina, crystal meth of ice, en is veel sterker dan speed en het effect houdt ook veel langer aan. Het is niet erg populair in het partycircuit met uitzondering van de gay-scène.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen