Premium

Pro League-wedstrijden slaan aan: Nederlandse hockeysters spelen in uitverkochte stadions [video]

Pro League-wedstrijden slaan aan: Nederlandse hockeysters spelen in uitverkochte stadions [video]

De twee Pro League-wedstrijden van het Nederlands damesteam van afgelopen week waren compleet uitverkocht, terwijl de speelsters gedurende het jaar nogal eens op half verlaten velden spelen.

„Wat doet je vader?” Het meisje van een jaar of acht weet zich geen raad met de vraag van de onvermoeibare presentator die de sfeer erin moet houden. „Ik weet het niet”, zegt ze. „Hij leeft.”

Het gelach vanaf de tribunes is nauwelijks te horen, omdat de volgende meezinger alweer uit de boxen knalt. De sfeer bij een wedstrijd van het Nederlands team is een mix van het carnavaleske waar alles wat Oranje is mee besmet wordt, een groot aantal kinderen op de tribune en speelsters die zich proberen te verhouden tot de abnormale omgeving.

Het contrast met een gemiddelde hoofdklassewedstrijd is dan ook enorm. Bij die competitieduels zijn de grote stadions vaak maar half gevuld, bij de kleinere clubs staat het publiek gewoon langs het veld.

Pro League-wedstrijden slaan aan: Nederlandse hockeysters spelen in uitverkochte stadions [video]
Volle stadions voor de Oranjevrouwen, die de afgelopen dagen hun beide wedstrijden in de Pro League wonnen.
© Foto Jan Kruijdenberg

Deze Pro League-wedstrijden zijn dan ook uniek voor de hockeysters. Door het jaar heen zijn ze vooral topsporter, nu zijn ze even sportidool. Het vertrouwen van het publiek werd terugbetaald.

De Grand Final was al bereikt, maar Oranje werd groepswinnaar door donderdag op het terrein van Kampong in Utrecht met 2-1 van Argentinië te winnen. Zondag was Australië aan de beurt in een warm en vol Wagener Stadion in Amstelveen: 3-1.

Aantrekkelijker

De Pro League wordt dit jaar voor het eerst gespeeld en is bedoeld om het internationale hockey zichtbaarder en aantrekkelijker voor publiek te maken.

Alle verschillende toernooien maakten het ingewikkeld en er werd te vaak voor lege tribunes gespeeld. Zoals bij de laatste Champions Trophy, waarbij in een buitenwijk van de Chinese stad Changzhou alleen de camera’s interesse hadden.

Intensief traject

In de Pro League spelen de negen landen een keer uit en thuis tegen elkaar, waarna de beste vier zich plaatsen voor het slottoernooi. Het is een intensief traject, het team vloog de hele wereld over. Argentinië, Australië, Nieuw-Zeeland, Amerika.

Allemaal bezocht voor vier keer 17,5 minuten hockeyen. Volgend jaar wordt het aantal uitwedstrijden beperkt door twee keer tegen dezelfde tegenstander te spelen in één land.

Volgens de in Huizen geboren spits Frédérique Matla blijft het heftig. „Ik had al begrepen dat het niet per se minder energie gaat kosten. Ik leef voor de wedstrijden, maar ik kan niet ontkennen dat het zwaar is geweest, zeker in combinatie met het clubhockey. Maar ik had nog nooit in en tegen Argentinië gespeeld, dat had ik ook niet willen missen.”

Als Matla, spelend voor Den Bosch, aan mensen zonder hockeykennis moet uitleggen wat de Pro League nou precies is, noemt ze de Nations League voetbal.

Ook een toernooi tegen goede tegenstanders, waarbij de prijzen worden verdeeld in een eindtoernooi met vier teams. Volgende week is de ’Grand Final’ in Amsterdam. Naast de Nederlandse vrouwen doen daar overigens ook de mannen een gooi naar de titel.

’Hockey leeft’

Geen speelster die komende zaterdag niet met goud om de nek wil staan, maar de status van de Pro League is, net zoals bij de Nations League, nog niet helemaal duidelijk. Het is niet gelijk aan een EK of WK, laat staan aan de Olympische Spelen.

„Maar het is wel een hoofdprijs”, vindt de Hilversumse keepster Anne Veenendaal, die ondanks alle reizen de thuiswedstrijden tot de hoogtepunten rekent.

„In China zit je soms voor honderd schoolkinderen te spelen, het is niet overal even vol. Maar alle toplanden komen bij elkaar op bezoek en aan de wedstrijden in Nederland kun je zien dat hockey leeft.”

Aandacht

Ondertussen is er een ander vrouwenteam in Nederland dat nog veel meer leeft. Tientallen journalisten reisden af naar het WK voetbal. Bij de NOS worden zelfs de middagwedstrijden tussen andere landen geanalyseerd.

De Nederlandse hockeysters winnen vrijwel alles, maar zijn al blij dat Ziggo Sport de wedstrijden live uitzendt. „Misschien is het juist omdat we al zo lang aan de top staan dat we niet veel aandacht krijgen”, zegt Veenendaal, die onlangs met Amsterdam landskampioen werd. „De voetbalvrouwen wonnen ineens het EK in eigen land en toen dacht iedereen: ’hé, dat is er ook’. Van ons zijn ze het gewend dat we presteren.”

Matla denkt dat het ook met de sport te maken heeft. „Het is voetbal. Hockey is een kleine sport. We hebben stappen gezet de laatste jaren, maar de voetbalvrouwen zijn bekender buiten hun sport. Je zult niet zo snel een hockeyster in een ander programma zien aanschuiven. De Pro League is geen WK, maar toen wij wereldkampioen werden werd er ook lang niet zo veel naar ons gekeken, terwijl wij ook uitverkopen. Ik zit er niet zo mee, maar het is een feit dat wij minder in de belangstelling staan.”

Veenendaal is het ermee eens. „We verdienen wel meer aandacht, maar ik ben zeker niet jaloers. Ik hou er niet zo van om in de schijnwerpers te staan, ik vind het wel prima zo.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen