Patiënten in ’diabetesblauw’ naar Tweede Kamer voor glucose-sensor, ze zijn risico’s van prikken zat

Annemarie de Jong

Gekleed in ’diabetesblauw’ maken patiënten woensdag een statement in de Tweede Kamer.

Op die dag overleggen Tweede Kamerleden over de opname van de glucosesensor in het basispakket. Later dit jaar neemt minister Bruno Bruins voor Gezondheid een besluit.

,,De glucose-sensor is geen gadget, maar bittere noodzaak”, zegt voorvechtster Orietta Koster uit Leiden.

Patiënten met diabetes type 1 pleiten al tijden bij het Zorginstituut Nederland voor vergoeding van alle soorten glucose-sensors. Het instituut adviseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het basispakket van de zorgverzekering.

Petitie

Koster overhandigde eerder een petitie met bijna 50.000 handtekeningen in Den Haag. In Nederland wordt de sensor, die afhankelijk van het type 1600 tot 4000 euro per jaar kost, slechts voor een kleine groep vergoed. ,,Terwijl tienduizenden met deze auto-immuunziekte het hulpmiddel hard nodig hebben. In het buitenland wordt-ie wel vergoed.” Wie opgroeit met een sensor moet hem op zijn achttiende inleveren. ,,Gefeliciteerd met je verjaardag, dag gezondheid. Dat is bizar.”

Koster betaalt de sensor uit eigen zak. ,,Ik kan continu mijn bloedsuiker monitoren. Het geeft grip op je leven.” Het apparaatje meet onderhuids om de 5 minuten je bloedsuiker. Bij de Leidse zit de sensor met een bloemenpleister - huidskleur kan ook - op haar bovenarm. „Ik krijg vaak de vraag krijg of ik een tattoo heb.”

Douchen

Ze kan er mee douchen en ze verwisselt hem zelf. ,,Door de sensor is mijn bloedsuikerspiegel een stuk stabieler. Sinds ik hem heb, heb ik niet meer in het ziekenhuis gelegen. Het verbetert je gezondheid en de kwaliteit van je leven. Zorgkosten dalen omdat complicaties, ziekenhuisopnames en arbeidsverzuim afnemen.”

Diabetici kunnen geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline daar tegenover staat. ,,Het is een weegschaal die in balans moet blijven”, zegt Eduard Lemmers uit Alkmaar, die een glucose-sensor gebruikt. ,,Als ik heb geluncht en iemand trakteert op gevulde koek, dan sla ik over. Eigen verantwoordelijkheid. Ik zeg altijd: ’Diabetes bepaalt niet mijn leven, ik bepaal de diabetes’.”

Lees ook: Glucose-sensor kan levens redden, diabetespatiënten vechten voor vergoeding in basispakket

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.