Premium

Godsgeschenk dat op de plek van het eigeel-ongeval aan de Oostergouw in Zwaag geen fietser stond

Godsgeschenk dat op de plek van het eigeel-ongeval aan de Oostergouw in Zwaag geen fietser stond
Zwaag

Het is een komen en gaan van nieuwsgierigen en hun oordeel is eensluidend. Als er maandagochtend rond kwart over negen fietsers bij de oversteekplaats van de kruising van Oostergouw en Compagnie hadden gestaan, waren er doden gevallen. ,,Dan hadden we vandaag niet meer over die 15.000 liter eigeel gehad’’, zegt Aron Ruiter.

De 24-jarige werknemer van kringloopwinkel Noppes kwam poolshoogte nemen nadat hij de filmpjes en foto’s via social media zag langskomen. De plas eigeel is rond het middaguur al grotendeels opgeruimd.

Wat wel resteert is het stoplicht dat onder het gewicht van de vrachtwagen is bezweken. ,,Een groot geluk bij dit ongeluk’’, vindt Ruiter, die beseft dat het slechter af had kunnen lopen. ,,Het is een godsgeschenk dat er geen fietser voor het rode licht stond te wachten. Een fietser had nooit weg kunnen komen.’’ Het filmpje dat met dashcam uit een auto is gemaakt, bewijst zijn gelijk.

Lees ook: 15.000 liter eigeel stroomt uit vrachtwagen op kruising in Zwaag [video’s]

De chauffeur van Frisian Egg kwam vanaf de Factorij en sloeg linksaf de Oostergouw op. Daar ging het mis. De vrachtwagen kantelde en kwam op zijn kant terecht. John Brouwer is oud-chauffeur en hij schudt zijn hoofd als hij hoort dat er liefst 15.000 liter eigeel naar buiten is gestroomd. ,,Dat is nogal een hoeveelheid. Ik denk dat die lading is gaan schuiven en dan ben je gezien. Dan schuift alles naar een kant en valt de vrachtwagen om. Dat is ook de reden dat bij olietransporten de lading in verschillende compartimenten wordt opgeslagen. Dan voorkom je dit soort taferelen.’’

Er is ook vermaak. Sonja Schilder uit Hoorn stelt voor om een reuze omelet te maken. ,,Met deze zomerse temperaturen en zoveel eierstruif moet dat toch lukken?’’ Ze is niet de enige met die suggestie. ,,Gelukkig kunnen we er grapjes over maken. Er is niemand gewond geraakt en zelfs de chauffeur mankeerde niets.’’

Bergingsbedrijf Theo Rood zet groot materieel in om de weg vrij te krijgen. Maar de vrachtwagen kan pas rond twee uur ’s middags omhoog worden getakeld. Het eigeel dat niet naar buiten is gestroomd, is veilig gesteld en uit het ruim geladen.

Een sleepwagen van Rood wil de vrachtwagen vervolgens naar een veiligere plek verslepen. Vlak voordat de vrachtwagen van Frisian Egg wordt verplaatst, klimt een medewerker nog even in de cabine. Hij komt met een triomfantelijke blik weer naar buiten en houdt een ’trofee’ de lucht in. Hij heeft zelfs de broodtrommel van de ongelukkige chauffeur nog veilig kunnen stellen.

Verkeersregelaars zorgen er dinsdag voor dat fietsers veilig over kunnen steken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen