OM: dodelijk ongeval Texel verkeerd beoordeeld door discussie over appen in verkeer [video]

De Cocksdorp

Of Pamela H. whatsappte toen ze ruim drie jaar geleden Yannick Frijns (21) doodreed bij De Cocksdorp op Texel, doet er niet toe. Het gaat erom dat ze te hard reed op de pikdonkere weg.

Dat stelt advocaat-generaal Joep Simmelink namens het Openbaar Ministerie (OM) maandagmiddag bij het hoger beroep in de zaak van het bekende ’appongeval’.

Lees een uitgebreid verslag van de rechtszaak: Broer Yannick: ’Wat deed je, toen je mijn zus doodreed?’

Lees ook: Appen niet bewezen, taakstraf dodelijk ongeluk Texel [video’s]

Hij komt met een gewijzigde tenlastelegging. ,,Door de discussie over het whatsappen is de zaak tijdens de behandeling door de rechtbank Noord-Holland op het verkeerde spoor beland. Het gaat om de essentie: mevrouw H. heeft haar snelheid onvoldoende aangepast aan de omstandigheden.’’

De advocaat-generaal eist 240 uur werkstraf, ontzegging rijbevoegdheid van één jaar. Bij de rechtbank werd in 2017 nog een half jaar cel geëist. Volgens het OM weegt zwaar dat de zaak al meer dan drie jaar sleept.

OM: dodelijk ongeval Texel verkeerd beoordeeld door discussie over appen in verkeer [video]
Reconstructie van het Texelse ongeval door deze krant, op het lange rechte stuk van Circuit Zandvoort.

Verdachte H. (28) wordt uitgebreid aan de tand gevoeld door de voorzitter van het Amsterdamse gerechtshof.

Over het appen met haar vriendin, het ontbreken van stuurbekrachtiging in de auto (Suzuki Alto) waar ze in reed. Die was van haar opa. Haar eigen auto had wel stuurbekrachtiging, aldus H.

H. bleek heftige appjes te ontvangen kort voor de aanrijding. Die waren afkomstig van ’een jongen’ die haar stalkte, verklaarde ze maandag voor het gerechtshof. ,,Hij vond het leuk de hele tijd achter me aan te lopen. Ik dacht alleen maar: ’als ik zeg dat ik thuis ben, gaat’ie daar in de bosjes liggen’. Dat soort dingen deed hij, tot het meest ziekelijke toe.’’ Op vragen van het hof wat de appjes met haar deden, kan H. geen antwoord geven.

Ook kan H. niet vertellen waarom ze op de pikdonkere Hoofdweg bij De Cocksdorp 80 kilometer per uur reed. Terwijl ze nota bene was gestopt omdat ze werd verblind door tegenliggers met groot licht.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons