Premium

De verkoper van de MDMA die Lisa Plukker uit Schagen fataal werd kan niet worden vervolgd voor ’dood door schuld’, omdat hij de drug niet direct aan Lisa verkocht [video]

De verkoper van de MDMA die Lisa Plukker uit Schagen fataal werd kan niet worden vervolgd voor ’dood door schuld’, omdat hij de drug niet direct aan Lisa verkocht [video]
Lisa Plukker overleed aan een overdosis MDMA.
© Archieffoto
Schagen

Of hij zich verantwoordelijk voelt voor de dood van Lisa Plukker? Niet echt, zo maakte de 32-jarige R.B. maandagmiddag duidelijk in de rechtbank van Alkmaar.

Lees ook: ’Lisa’s dood mag niet voor niets zijn’

,,Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, ik zit er heel erg mee’’, antwoordde de in Nieuwe Niedorp wonende B. op vragen van de rechters. Maar verantwoordelijk? Als hij de fatale drugs niet had geleverd dan waren de jongelui die lekker wilden ’spacen’ op een feestje wel naar een andere dealer gegaan, zo redeneert B.

Tegen hem werd 180 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden (met een proeftijd van twee jaar) geëist voor de verkoop van vier gram van de harddrug MDMA aan een 16-jarige jongen, op 30 november 2018.

Het was deze MDMA die de 17-jarige Lisa Plukker uit Schagen fataal werd. De koper bracht de drugskristallen mee naar een feestje. Lisa nam een overdosis en overleed. B., in die tijd ook zelf flink aan de drugs, wordt door het Openbaar Ministerie niet vervolgd voor ’dood door schuld’.

Dat houdt juridisch geen stand omdat hij de drugs niet direct aan Lisa verkocht, legde officier van justitie S. Rosendahl uit. Wel rekent ze het B. aan dat hij een grote hoeveelheid MDMA verkocht aan een 16-jarige.

Vier gram is veel meer dan een gebruiker nodig heeft. B. had volgens de officier dus moeten weten dat de koper de MDMA zou verdelen onder zijn vriendenkring. Met alle gevaren van dien.

Lees ook: Politie onderzoekt waar fatale drugs MDMA vandaan komen

Drugs verkopen aan een minderjarige is echt ’een heel ernstig feit’, aldus Rosendahl. Volgens haar had B., als 32-jarige, beter moeten weten. ,,De koper was 16 jaar en zag er ook zo uit.’’

B: ,,Hij had een snorretje en het was donker. Ik heb niet naar zijn leeftijd gevraagd.’’ Hoewel B. al heel snel in het snotje had dat Lisa was gestorven aan ’zijn’ MDMA, hield hij zich gedeisd.

Hij drukte de koper van de drugs (via whatsapp) op het hart zijn naam niet te noemen. Laakbaar, vindt Rosendahl. Pas op 27 maart 2019 kon de politie B. aanhouden. Agenten vonden bij hem thuis bijna een pond MDMA. Conclusie van het Openbaar Ministerie: B. is een drugsdealer.

Weerwoord van B.: hij had de drugs slechts ’in bewaring’ voor een vriend. In ruil mocht hij er af en toe zelf iets van nemen. De naam van deze vriend wilde B. niet zeggen.

En die trip naar Schagen dan? Op die 30e november, om vier gram MDMA te verkopen?

Dat was eenmalig, benadrukte B. Wederom op verzoek van een (andere) vriend. Flauwekul, denkt Rosendahl. In de vriendenkring van de minderjarige koper stond B. bekend als Bartie, de man bij wie je moest zijn voor MDMA.

Bovendien beloofde B. later, in appcontact, dat hij de volgende keer ook goeie wiet zou leveren. B. verkocht dus vaker, concludeerde de officier van justitie.

Toch kan het verhaal van B. volgens zijn advocaat Vito Shukrula best kloppen. Na de verkoop bleek dat B. slechts 25 euro had gekregen, in plaats van de afgesproken 35. ,,Een echte dealer laat zich niet afschepen met te weinig geld.’’

Over de drugs die B. moest bewaren: ,,Je ziet het vaker. De schlemiel heeft de drugs in huis, zodat de echte dealer geen risico loopt.’’ Toch toonde de advocaat zich tevreden met de eis van de officier. Die houdt er rekening mee dat B. zijn leven beterde.

Hij is gestopt met de drugs en is onder behandeling bij Brijder. Officier Rosendahl eist dat B. deze behandeling voortzet en zijn urine regelmatig laat testen om te bewijzen dat hij nog clean is. De zestien dagen die hij in voorarrest zat, hakten er in. ,,Daarom een flinke voorwaardelijke celstraf als stok achter de deur’’, aldus Rosendahl.

Uitspraak: 8 juli.

Lees ook: Regius Schagen staat stil bij overlijden Lisa Plukker

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen