Alarmnummer 112 lange tijd onbereikbaar [update]

Den Haag

Het alarmnummer 112 was maandag in grote delen van het land niet bereikbaar. Dat gold ook voor het nummer 0900-8844 voor niet-spoedeisende gevallen. De politie stelde een alternatief telefoonnummer in voor mensen die met 112 wilden bellen. Het alarmnummer was bereikbaar via 088-6628240. Wie het nummer voor niet-spoedeisende gevallen nodig had, 0900-8844, kon bellen met 088-9659630.

De grote storing bij KPN werd veroorzaakt door een probleem in het 4G-gedeelte van het netwerk van de provider. ,,Bellen lukt, tot dusver, wel wanneer 4G uit wordt gezet, belangrijk is wel dat de gesprekspartner dit ook doet", liet het bedrijf op een klantenforum weten.

Lees ook: Storing KPN verholpen, 112 weer bereikbaar

KPN wist lange tijd niet hoelang het duurde om de grote telefoonstoring te verhelpen. ,,Een eindtijd kunnen we nog niet geven. We werken met man en macht aan een oplossing en we vinden het heel vervelend voor klanten", liet de provider weten.

Vaste en mobiele telefonie lagen eruit. Mobiele data en vast internet werkten wel, dus klanten konden elkaar bellen via diensten als Skype en WhatsApp. De storing ontstond rond 16.00 uur. De exacte oorzaak is nog niet bekend.

Meerdere gemeenten, de kustwacht, netbeheerders, ziekenhuizen en waterschappen waren uit de lucht. Dat gold ook voor het landelijke storingsnummer voor gas en elektriciteit.

Agenten en ambulances de straat op

Veiligheidsregio's in het land stuurden extra agenten en ambulances de straat op. ,,Momenteel zijn alle agenten in dienst de wijk in gestuurd", meldde de nationale politie. De Landelijke Eenheid zei: ,,Alles wat we aan blauw hebben, sturen we naar buiten, de straat op, zodat ze zichtbaar zijn en aangesproken kunnen worden. We hebben weleens een gedeeltelijke 112-storing gehad, maar dit is veel meer."

,,Ambulances en politie gaan zichtbaar op straat rijden. Houd hen aan bij spoedvragen", tweette Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Wie in nood was, kon ook naar een politiebureau of brandweerkazerne in de buurt gaan. De kazernes werden daarvoor bemand.

In levensbedreigende situaties konden mensen zelf ook naar de EHBO-afdeling van een ziekenhuis gaan "als dat lukt".

Politiekorpsen van Rotterdam en Amsterdam adviseerden mensen om agenten op straat aan te spreken.

Verschillende politiekorpsen en brandweerkazernes stelden alternatieve nummers in en deelden dit mee via social media. Daarnaast werden ook WhatsApp, Facebook Messenger en Twitter gebruikt om toch bereikbaar te zijn.

Ook agenten onderling moeilijk bereikbaar

Door de landelijke storing was het niet alleen moeilijk voor burgers om de politie te bereiken, agenten zelf hadden ook moeite om elkaar te pakken te krijgen. ,,Soms lukt het wel en soms niet, niet iedereen is altijd bereikbaar. Het is niet optimaal", aldus een woordvoerder van de Landelijke Eenheid.

Meer nieuws uit Amsterdam