Google geeft openheid over datacenter in Hollands Kroon; mega-investering goed voor 125 arbeidsplaatsen

Op het bedrijventerrein Agriport A7 bouwt Google aan een datacenter.© Archieffoto

Roel van Leeuwen
Middenmeer

Google investeert een miljard euro in Nederland. Het gaat om de bouw van een datacenter in de gemeente Hollands Kroon en de uitbreiding van het complex in Eemshaven. Volgens Google biedt het datacenter in Hollands Kroon straks plaats aan 125 werknemers.

De bouw van het datacenter op het bedrijventerrein Agriport A7 bij Middenmeer is al enkele maanden in volle gang. Eind vorig jaar werd de bouwvergunning verstrekt aan de internetgigant. In totaal heeft Google zeventig hectare grond gekocht.

Microsoft

Het datacenter van Google is niet het enige in zijn soort op Agriport A7. Enkele jaren geleden begon softwarereus Microsoft met de bouw van verschillende datacentercomplexen.

Ook het Amerikaanse bedrijf CyrusOne heeft een optie om op het terrein een datacentrum te ontwikkelen. Ook andere bedrijven hebben hun oog laten vallen op het gebied.

Google gaf gisteren meer openheid van zaken over de plannen voor Nederland. Volgens het bedrijf levert zowel de bouw in Hollands Kroon als de uitbreiding in Groningen duizend banen op.

Als het werk klaar is, rond 2020, zullen er 350 werknemers aan de slag zijn in Eemshaven, honderd meer dan nu. Het datacenter in Hollands Kroon heeft dan 125 arbeidsplaatsen.

Sinds 2016 heeft Google 2,5 miljard euro in datacenters in Nederland geïnvesteerd. Over de kracht van de beide complexen wil Google niets zeggen.

,,Eemshaven is wel een van onze grootste campussen in Europa’’, zegt Joe Kava, vicevoorzitter van de Google-afdeling voor datacenters.

Kava noemt Nederland een ’digitale voorloper’ met goede voorzieningen en hoog opgeleide medewerkers. Bovendien zijn de beide locaties, in Noord-Holland en Groningen, volgens hem goed te beveiligen.

Wereld

Google gebruikt datacenters over de hele wereld om zijn diensten draaiende te houden, van Gmail tot YouTube en van Google Drive tot Maps.

Volgens de bestuurder van Google is Nederland het eerste land buiten de Verenigde Staten waar twee centers staan.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.