Premium

Nieuwedieper Rick van Breda kan wielerronde Warmenhuizen nog niet afvinken

Nieuwedieper Rick van Breda kan wielerronde Warmenhuizen nog niet afvinken
Rick van Breda heeft het commando in Warmenhuizen. Dat beeld van de koers viel weg in de uitslag.
© Foto Marc Moussault
Warmenhuizen

Hij kwam om een koers af te vinken die hij nog niet had gewonnen. Maar Rick van Breda moest achteraf erkennen dat hij onder deze omstandigheden op waarde was geklopt door Mathijs de Leng. Samen met de hardrijder uit Boskoop had Van Breda de honderd kilometer in Warmenhuizen kleur gegeven. Als meest strijdlustige zelfs nog een tikkie meer dan de rest. Maar die vinkies zette hij al genoeg.

Achteraf viel alles ook wel in elkaar. Zo’n eerste dag dat de thermometer flink begint te stijgen sputtert zijn lichaam doorgaans tegen . ,,Ik heb er al alles aan geprobeerd te doen. Meer voorzorgsmaatregelen genomen dan ik kan bedenken. Maar het helpt niet, ik moet er doorheen.’’ Daarom ook zei de nummer twee bij de streep dat de koers van hem twee keer zo lang had mogen duren. Zijn lichaam dat gehavend uit de Ronde van Noord-Holland kwam kon het aan. Ribben zitten weer tegen elkaar. Maar honderd procent in orde kan een wielrenner dan niet zeggen. Rick van Breda zal het nooit als excuus aanvoeren in geval van een nederlaag. Ook nu niet.

Pijnscheut

Na een koers uit het boekje zoals hij al zo vaak las. Rustig op gang, halverwege wat schudden aan de boom, kijken wie er zijn blijven hangen en het laatste tikje uitdelen. Tot driekwart ging die vlieger omhoog. Een pijnscheut na wat de beslissende aanzet moest worden om alleen weg te komen voorspelde kramp die ongewenst was. De benen moesten dus even stil gehouden en de concurrentie kwam weer langszij. Daar, kon hij later terughalen, kon het vinkje dat met potlood was gezet, worden uitgegumd. ,,Ik moest weg. Maar raakte de anderen niet kwijt.’’ Tim Christen was de eerste die moest lossen. Maar haakte weer aan toen de twee vooruit met elkaar gingen spelen. Nog steeds was het niet meer waard dan plek drie. Achter Van Breda die wist dat dit lichaam pure snelheid tekort kwam tegen De Leng. Geen winst, wel traditioneel mee in de open wagen die de drie van het podium nog een keer door Warmenhuizen reed. De zwierige boog waarmee hij de bloemen in de armen van zijn vriendin wierp werd vastgelegd door de camera van zijn moeder. Generale repetitie voor zondag, als hij tussen de profs het NK voor elite met contract rijdt. Zinspeelt op een vroege vlucht met misschien nog wat televisieminuten later op de middag om de sponsor te strelen.

In het geval van Eriks Welkers Cycling is dat al wekelijks aan de orde van de dag. Roel Koenis won nu voor de formatie die zo oppermachtig in de sportklasse is. De zege voor de man die aan de beurt was viel geheel binnen de planning van het afspraken boek, aldus nummer twee en ploeggenoot Kay Blokdijk.

Warmenhuizen bejubelde met Raphaël Mouton een winnaar bij de nieuwelingen uit eigen gelederen. Het maakte een perfecte dag die langs de kant zeker meer aanzien verdiende dan er nu was, helemaal af voor de organisatie.

Elite, beloften en amateurs: 1. Mathijs de Leng (Boskoop), 2. Rick van Breda (Den Helder), 3. Tim Christen (Leiden), 4. Jelle Wolsink (Hengelo), 5. Tom Wijfje (Ter Aar), 6. Teun Groeneveld (Nieuw Vennep), 7. Robert berk (Pijnacker), 8. Jorne Videler (Badhoevedorp), 9. Bram vd Zwet (Roelofarendsveen), 10. Tibor Zwaan (Egmond a Zee).

Sportklasse/junioren: 1. Roel Koenis (’t Veld), 2. Kay Blokdijk (’t Veld), 3. Barry Bel (Heerhugowaard), 4. Arjen van der Veen (Groningen), 5. Sander Koomen (Hoorn).

Nieuwelingen: 1. Raphaël Mouton (Warmenhuizen), 2. Siep Roes (Den Haag), 3. Maarten Hamminga (Annen).

Meer nieuws uit Sport Schagen

Meest gelezen