Gretigheid is groot bij AZ in eerste oefenwedstrijd van het seizoen

Gretigheid is groot bij AZ in eerste oefenwedstrijd van het seizoen
Ferdy Druijf (rugnummer 14) wordt gefeliciteerd na zijn doelpunt.
© Foto Theo Brinkman
Dirkshorn

AZ heeft de eerste oefenwedstrijd van het seizoen gewonnen. In Dirkshorn werd Eendracht Aalst met 3-1 verslagen.

Het was een oefenwedstrijd zoals oefenduels in het prille begin van een voorbereiding zo vaak zijn: met niet altijd even vloeiende aanvallen en met spelers die zware benen hebben van de trainingen.

Opvallend was wel de gretigheid bij AZ. Nieuwe trainer, nieuwe kansen, zullen sommige spelers denken. Daarnaast zal het wellicht een rol spelen dat de club én de spelers er veel aan gelegen is het Europees beter te gaan doen dan vorig jaar. Toen werd AZ uitgeschakeld door de eerste de beste tegenstander, Kairat Almaty uit Kazachstan, die het tegenkwam.

,,Over vijf weken moeten we top zijn’’, zei Arne Slot, de nieuwe trainer, niet voor niets eerder deze week al. Over vijf weken, op donderdag 25 juli, staat de eerste wedstrijd in de voorronde van de Europa League op het programma. De Zweedse subtopper BK Häcken komt dan naar Alkmaar.

(tekst gaat verder onder de foto)

Gretigheid is groot bij AZ in eerste oefenwedstrijd van het seizoen

Zoals gebruikelijk in een eerste oefenwedstrijd van het seizoen speelde AZ met twee verschillende elftallen. In de rust vond een volledige teamwisseling plaats. In beide helften was AZ de dominante ploeg, maar vooral in de tweede helft was het overwicht groot. Dat was ook niet zo vreemd, want toen was het aantal (potentiële) basisspelers groter. Daar kwam nog bij dat de vermoeidheid de spelers van Eendracht Aalst parten begon te spelen.

AZ kwam al vroeg in de wedstrijd op achterstand, toen Falkon Geenens een voorzet die voorlangs ging bij de tweede paal alsnog hard binnen schoot. AZ viel daarna wel veel aan, maar wist niet heel veel grote kansen te creëren. Guus Til zag een schot naast getikt worden en later stuitte Jeremy Helmer een keer op de keeper. Verder waren er wat halve kansen en acties die strandden in het strafschopgebied. De gelijkmaker, kort voor rust, viel dan ook uit een vrije trap. Ferdy Druijf, de spits in de eerste helft, krulde de bal over het muurtje keurig in de hoek. Zo had de topscorer van de eerste divisie van vorig seizoen meteen zijn eerste doelpunt van het nieuwe seizoen te pakken.

(tekst gaat verder onder de foto)

Gretigheid is groot bij AZ in eerste oefenwedstrijd van het seizoen

Na rust was het spel van AZ sneller en dreigender. Het leidde tot kansen voor Myron Boadu, maar de spits wist nog niet te scoren. Boadu en Druijf zullen de komende weken strijden om een basisplek in de spits. Eén ding heeft Boadu in elk geval voor op zijn concurrent, liet hij ook in Dirkshorn zien: zijn snelheid en zijn diepgang. Druijf speelde wat statischer.

Ondanks het flitsende begin in de tweede helft duurde het een tijdje voordat AZ scoorde. Twintig minuten voor tijd maakte Albert Gudmundsson er 2-1 van. Hij benutte een strafschop. Kort daarna werd het 3-1 door Thomas Ouwejan. De linksback schoot hard in na een goede aanval, waarbij Ouwejan uiteindelijk in stelling werd gebracht door Thijs Oosting.

Voor Eendracht Aalst, dat afgelopen seizoen degradeerde naar het vierde niveau van België, viel met die uitslag goed te leven. De club had de wedstrijd georganiseerd in verband met het honderdjarig bestaan. Aanvankelijk zou het duel worden gespeeld in Aalst zelf, maar daar kreeg de club geen toestemming van de plaatselijke autoriteiten.

AZ-Eendracht Aalst 3-1.

10. Geenens 0-1, 41. Druijf 1-1, 72. Gudmundsson (pen.) 2-1, 76. Ouwejan 3-1.

AZ, eerste helft: Bizot; P. Koopmeiners, Vlaar, Kramer, Wijndal; Midtsjø, Til, Goudmijn; Taabouni, Druijf, Helmer.

AZ, tweede helft: De Boer; Svensson, Hatzidiakos, Wuytens, Ouwejan; Reijnders, T. Koopmeiners, Gudmundsson; Stengs, Boadu, Oosting.

Gretigheid is groot bij AZ in eerste oefenwedstrijd van het seizoen

Meer nieuws uit Sport

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons