Politie vraagt 60 personen om info windmolens

Politie vraagt 60 personen om info windmolens
Assen

De politie Noord-Nederland zoekt contact met zestig personen, in de hoop dat die meer informatie hebben over de bedreigingen van mensen die meewerkten aan de bouw van windmolenparken. Deze mensen zijn geen verdachten, zei een politiewoordvoerder woensdag tijdens de persconferentie in Assen. De conferentie was belegd, omdat woensdagochtend drie mannen zijn aangehouden die ervan worden verdacht verantwoordelijk te zijn voor het versturen van dreigbrieven en het dumpen van asbest. Het gaat om een 61-jarige man uit Tweede Exloërmond, een 58-jarige man die verblijft in Meeden en een 50-jarige man uit Nieuw-Buinen.

Alleen de twee oudste mannen worden verdacht van het versturen van dreigbrieven en het dumpen van asbest. De man uit Nieuw-Buinen zou alleen een rol hebben gespeeld in het versturen van de dreigbrieven.

Van de zestig mensen van wie de politie hoopt dat ze meer weten over de incidenten, woont het merendeel in de omgeving van de windmolenparken, aldus de woordvoerder.

Straf

De mannen die asbest zouden hebben gedumpt brachten de volksgezondheid in gevaar en riskeren een celstraf van maximaal 12 jaar, zei de persofficier van justitie. De rechter-commissaris beslist vrijdag of de twee langer in voorarrest blijven. De kans is groot dat de man uit Nieuw-Buinen dan weer naar huis mag, zei de persofficier.

In de afgelopen jaren zijn 34 dreigbrieven verstuurd naar ondernemers en Gedeputeerde Staten in Groningen. Twee ondernemers trokken zich terug uit dit project. Daarnaast werd asbest gedumpt in Delfzijl, Meeden en Zuidbroek.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.