Muziek als brug naar nieuw land: taalles met melodieën uit Syrië of Eritrea

Muziek als brug naar nieuw land: taalles met melodieën uit Syrië of Eritrea
Marjolein Schaftenaar, Melissa Roos en Llewy Isselt.
© Foto United Photos/Ron Pichel
Haarlem

Taaldocent Marjolein Schaftenaar is op het lumineuze idee gekomen om met muziek asielzoekers Nederlands als tweede taal te leren. Het gaat om muziek uit hun eigen land.

Schaftenaar heeft ruime ervaring als taaldocent. Op het Schoter bij de begeleiding van leerlingen en tevens geeft ze Nederlands als tweede taal aan nieuwkomers die aan het inburgeren zijn.

Vanuit een project voor schooluitvallers, Rebound, kwam ze in contact met twee Haarlemse muzikanten: Llewy Isselt van de band Relax en Melissa Roos (beter bekend onder de artiestennaam May Rose). Beiden zijn gepokt en gemazeld in de muziekscene en hebben ook hun eerste ervaringen met onderwijs opgedaan.

Ontdooien

Bij de Rebound-workshops voor jongeren met bagage zetten ze het verhaal van de schooluitvallers op muziek. Bij nieuwkomers in Nederland gaat iets vergelijkbaars gebeuren, vertelt Schaftenaar. Het is haar opgevallen dat volwassenen tijdens de taallessen ontdooien, zodra er muziek opstaat. Verlegen mensen kruipen dan uit hun schulp. ,,Muziek doet echt iets geks met mensen. Net als eten trouwens, dan komen de tongen ook los.’’

Muziek wordt in haar nieuwe cursus een handvat om het niveau van taalvaardigheid te verhogen. Een verschil is dat niet de nummers van Marco Borsato of André Hazes ten gehore worden gebracht, maar muziek uit het land van herkomst.

In Haarlem is dat gezien de achtergrond van de asielzoekers vaak muziek uit Eritrea of Syrië. En daar komt het vakmanschap van Llewy Isselt en Melissa Roos om de hoek kijken.

Het gaat om muziek uit het thuisland, vertelt Llewy. ,,We gaan de verhalen van de mensen over Nederland op hun eigen muziek zetten. In het Nederlands.’’ Een uitdaging, want een Arabische toonladder is heel anders dan een Westerse.

Melissa Roos heeft zich al een beetje in de muziek uit deze windstreken verdiept. ,,Muziek werkt helend’’, zegt ze.

,,Als mooie brug naar een nieuw land. Muziek raakt alle delen van je hersenen, zoals hoogleraar Erik Scherder ook zegt. Deze mensen hebben door het vertrek uit hun eigen land vaak traumatische ervaringen opgelopen. Het is een gevoelsmatige beleving. Ook in de zorg wordt muziek ingezet tegen pijn en angst.’’

Houtfestival

Om het ijs tijdens de lessen te breken, zingen Llewy en Melissa zelf eerst een eigen song in het Engels. Llewy en Melissa gaan de gezongen verhalen van de asielzoekers verzamelen en leggen ze vast. Ook zullen zij met deze gezongen verhalen van nieuwe Nederlanders het Houtfestival in 2020 openen. Het wordt een apart geluid: op dit wereldfestival zullen volgend voorjaar Nederlandse liederen op Arabische muziek op het festivalterrein klinken.

De nieuwe cursus gaat voor het eerst in september van start. Kleine groepjes van maximaal tien deelnemers krijgen op deze manier Nederlands. Een Azerbeidzjaan is als eerste al aangemeld. Schaftenaar houdt het niet bij deze cursussen, zij legt de lesmethode ook vast als nieuwe methodiek. Haar project is mogelijk doordat het project na een pitch elfduizend euro gemeentelijke subsidie heeft gekregen voor sociale innovatie.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons