Met ’Zeikrijk’ zoekt het waterschap jongeren op festivals op

Met ’Zeikrijk’ zoekt het waterschap jongeren op festivals op
Onderdeel van het project ’Zeikrijk’: een plaskruis met een videoboodschap over het zuiveren van afvalwater.
© Foto HHNK
Warmenhuizen

Op een open dag van rioolzuivering Geestmerambacht in Warmenhuizen presenteert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zaterdag 22 juni een nieuw project: Zeikrijk.

Met Zeikrijk richt het waterschap zich speciaal op jongeren. Het project wijst hen op het zuiveren van afvalwater, een van de taken van het hoogheemraadschap.

Onderdeel van Zeikrijk is een plaskruis met een videoboodschap. Het plaskruis wordt uitgeleend voor festivals, sportevenementen, beurzen en open dagen.

Niet vanzelfsprekend

Over Zeikrijk zegt Ellen Schipper van Hollands Noorderkwartier: ,,Waar blijven plas en andere afvalstoffen? Op zuiveringen als Geestmerambacht maken wij vies water schoon. Dat proces vergt kostbare investeringen. Schoon water is niet vanzelfsprekend. Met Zeikrijk hopen wij dat jongeren duidelijk te maken.”

De open dag op Geestmerambacht aan de Huiskebuurtweg is van 10 tot 16 uur. HHNK toont het zuiveringsprocedé en heeft er diverse activiteiten.

Klimaatneutraal

Het waterschap legt uit hoe het vanaf 2025 klimaatneutraal wil zijn: alle energie zelf opwekken en geen CO2 uitstoten.

Schipper: ,,Wij laten ook zien dat er nog steeds veel rommel door het toilet wordt gespoeld. Zoals olie en vet, doekjes en tampons. Daar hebben wij last van.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen