Premium

Een dol circus op het schoolplein in Landsmeer

Een dol circus op het schoolplein in Landsmeer
Soms met enige hulp proberen Landsmeerse kinderen te fietsen op een eenwieler.
© Foto Erik Rietman
Landsmeer

,,Mijn tweede naam is Roos”, stelt Macy Mandy (4) zichzelf voor, nadat ze als een volleerd koorddanseres over het touw is gelopen. ,,Ik zou ook wel het circus in willen. Vooral als koorddanseres, maar ik vind clowns en acrobaten ook heel leuk. Net als fietsen met een wiel, maar dat ging nog niet zo goed.”

Macy is een van de honderden kinderen die aanwezig zijn tijdens de kindermiddag van de Sport- en Feestweek op het plein van basisschool De Stap in Landsmeer. Jonglerend, koorddansend, lopend op ballen of fietsend op een eenwieler. Niets dan blije gezichten bij jong en oud. Judith Koster (40) van Stichting Evenementen Landsmeer is verheugd over de opkomst. ,,We hadden niet echt een verwachtingspatroon, maar dit gaat alle eventuele verwachtingen te boven. We hebben al vaker andere kindermiddagen georganiseerd en dit was de eerste in deze hoedanigheid. Een schot in de roos, zo blijkt.”

Onderzoeken

Wat de circusmiddag zo populair maakt, is volgens Koster het feit dat de kinderen actief bezig zijn. ,,Ze vinden alles leuk zolang ze het maar zelf kunnen doen. Zelf ondervinden, onderzoeken en aan de slag gaan. Zelf doen, dat is het belangrijkste.”

Binnen bij basisschool De Stap zijn kinderen druk in de weer. Ze proberen met een bal van de ene naar de andere kant van de ring te lopen. Het is nog geen gemakkelijke klus, aldus Emma te Reehorst (10). ,,Het valt best tegen om eerlijk te zijn. Het probleem is dat ik vaak al te snel loop en dan voorover val.”

In het circus ziet Emma de artiesten vaak jongleren terwijl ze op een bal lopen. Het zal nog even duren voor ze dat onder de knie heeft, aldus de Landsmeerse. ,,Een week? Nou, ik denk dat ik eerder drie jaar moet oefenen, maar dan sta ik wel in het circus.”

Opleiding

Vincent Hemelaar (30) is werkzaam bij Circus Kristal. Hij weet dat het misschien nog wel langer dan drie jaar duurt om het circus in te kunnen. ,,Er is een officiële opleiding voor. Die duurt vier jaar en dan heb je een hbo-diploma voor circusartiest. Wat trucs en acts betreft is het natuurlijk voor iedereen verschillend hoe lang ze erover doen om iets te leren. Als je ze zo goed wil instuderen dat er echt mensen komen kijken, ben je toch al wel snel zo’n vier tot acht jaar bezig.” Zelf begon Hemelaar als kleine jongen met jongleren met balletjes en dat breidde zich steeds verder uit. ,,Het circusleven moet in je vezels zitten, maar de trucs kan iedereen leren. Je bent als circusartiest ook nooit uitgeleerd. Wil ook altijd blijven leren.”

Klaverjassen

Naast de kindermiddag was er op woensdag ook nog het klaverjassen en jokeren en ’s avonds het basketbaltoernooi in de sporthal.

De Sport- en Feestweek Landsmeer is nog in volle gang met op donderdag om 14 uur de ouderenmiddag bij Spellenclub Vrij en Blij. ’s Avonds om 20.30 uur is Once Upon a Time in Café, de muziekavond voor de meerkampteams in de Sport- en Feestweek. Natuurlijk wordt dit gehouden bij Café De Drie Zwanen. Of het een quiz, karaoke of toch iets heel anders wordt, houdt de organisatie nog even spannend.

Vrijdag is er nog de opening van het technieklab bij OBS De Stap, de Purmerlander kermis en om 19.30 uur het traditionele tennistoernooi bij TV Heb Durf.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen