Premium

Vader van gewonde 17-jarige Soester na explosie: ’Mijn zoon had echt dom geluk’

Vader van gewonde 17-jarige Soester na explosie: ’Mijn zoon had echt dom geluk’
De gewonde jongeman werd met de ambulance naar het Meander Medisch Centrum vervoerd.
© Foto Caspar Huurdeman
Soest

De 17-jarige jongeman die dinsdagavond gewond raakte door een explosief, dat beroepsmatig wordt gebruikt, ’heeft dom geluk gehad’. Zo zegt zijn vader Anton van Hofslot uit Soest. Het gebeurde in een schuur achter de woning van Van Hofslot aan de Birkstraat. De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) zorgde ter plekke voor een veilige afwikkeling, meldt de politie.

Zoon Mart die bij zijn moeder in Amersfoort woont, was vlak na het incident doof aan één oor, had een zwaar bloedende hand en scherven in zijn been. Hij werd per ambulance naar het Meander Medisch Centrum vervoerd en moet waarschijnlijk nog deze week blijven. Maar vader Van Hofslot is er een dag later nuchter onder. ,,Voor hetzelfde geld was hij blind geweest. Het lijkt mee te vallen.”

Oude motor van opa

,,Of de gehoorbeschadiging van blijvende aard is, moet blijken. Zijn hand is gehecht en krijgt nog plastische chirurgie. Hij mist geen vingers. Een deel van de scherven in zijn been is eruit gehaald, maar er zijn nog stukjes achtergebleven. Ze kunnen niet operatief verwijderd worden”, zegt de vader.

De jongeman was aan het sleutelen aan een oude motor die hij had geërfd van zijn grootvader die recent in Polen is overleden. ,,Tussen de spullen zat een bak met een tiental rare kleine buisjes. Hij probeerde ze open te hakken met hamer en bijtel. Hij had geen idee wat erin zat, anders had hij er natuurlijk geen klap op gegeven.”

Volgens de politie gaat het om ’lichte industriële explosieven’ die worden gebruikt bij werkzaamheden aan spoorlijnen.

Schreeuwend

Aan de Birkstraat klonk rond half tien een enorme knal. ,,Mart is niet buiten bewustzijn geweest. Hij rende schreeuwend naar buiten, waarna de buren hulp boden. Ik was niet thuis, maar kwam snel aan.” De zoon reageert volgens zijn vader nuchter op wat er gebeurd is. ,,Hij is een rustige jongen. Al baart de gehoorschade hem wel zorgen.”

De politie heeft het onderzoek naar het incident afgesloten, omdat het een noodlottig ongeval is en geen misdrijf.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen