Herdenking bij monument in Westbeemster moet jaarlijkse traditie worden

Westbeemster

Bij het monument op het kerkplein in Westbeemster wordt op woensdag 26 juni een informele herdenkingsbijeenkomst gehouden.

Om 18 uur start de herdenking. Na twee minuten stilte worden bloemen gelegd bij het monument ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanning van de Lancaster bommenwerper ED 988.

Vorig jaar werd dit monument onthuld tijdens een ceremonie. Dit jaar willen de initiatiefnemers opnieuw stilstaan bij het grote offer dat deze dappere bemanning heeft gebracht voor de bevrijding van Europa. Iedereen die deze herinnering levend wil houden is welkom. De organisatie hoopt dat dit het begin wordt van een jaarlijkse traditie.

Op 26 juni 1943, een uur na middernacht, stortte de geallieerde Lancaster bommenwerper ED 988 neer in het weiland achter de boerderij van Johan Scheringa aan de Jisperweg. De Lancaster was volgeladen met bommen, die gedropt moesten worden in het Ruhrgebied.

Het vliegtuig werd boven IJmuiden geraakt door de Duitsers en kwam na een lange glijvlucht om 0.54 uur neer in Westbeemster. Twee uur later kwam het vliegtuig tot ontploffing. Een van de motoren vloog over de pastorie en kwam tegen de muur van De Kerckhaen tot stilstand.

Op het monument aan de gevel van de Kerckhaen staan de namen van de zeven verongelukte bemanningsleden uit Australië, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië, destijds allemaal tussen de 21 en 31 jaar.

Meer nieuws uit Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons