Honderdjarige in Medemblik: ’Goeie grutten, zoveel visite had ik niet verwacht’

Honderdjarige in Medemblik: ’Goeie grutten, zoveel visite had ik niet verwacht’
Mevrouw Kappelhof-Griebling op haar honderdste verjaardag.
© Foto Marcel Rob
Medemblik

De kapster die elke week langskomt heeft extra goed haar best gedaan. Want het is niet zomaar een woensdag. Christina Kappelhof-Griebling viert haar honderdste verjaardag. En dan moet je er natuurlijk mooi uitzien.

De taart is al uit de koelkast gehaald. En de visite - inclusief burgemeester Frank Streng - zit er klaar voor in woonzorgcentrum Waterpark. Maar Christina (’Iedereen noemt haar Stien’) Kappelhof-Griebling laat nog even op zich wachten. De jarige job zit nog bij de kapster. Als de geboren en getogen Amsterdamse iets later dan gepland de gemeenschappelijk ruimte binnenstapt - de haren netjes en het feestpak aan - wordt het ’lang zal ze leven’ ingezet.

Een verbaasde glimlach verschijnt op haar gezicht. Jongste zoon Rob kijkt van een afstandje toe. ,,Ze laat het allemaal over zich heenkomen”, zegt hij. ,,Ze is dementerend.” Ruim twee jaar geleden verhuisde zijn moeder naar Medemblik. ,,Daarvoor heeft ze altijd in Amsterdam gewoond. En nog heel lang zelfstandig. Het laatste jaar kwam ze bij mij in huis. Maar dat ging niet meer. Ik ben ook al bijna zeventig.” Er werd een plekje gevonden in Waterpark, waar de schoondochter van haar oudste zoon Paul werkt. In de slaapkamer wijst Rob op een rijtje borduurwerken. ,,Bij ons thuis hangt het er ook vol mee”, zegt hij met een glimlach. ,,Handwerken was een grote hobby van haar. Ook heeft ze nog heel lang gefietst. En gewandeld. Verder kan ik alleen maar zeggen dat ze altijd een heel zorgzame moeder is geweest.”

Hij ziet haar genieten van een stuk slagroomtaart. ,,Goeie grutten”, zegt ze tussen twee happen door. ,,Hoe is het mogelijk. Wat een mensen allemaal. Dat had ik echt niet verwacht.” Tegen de burgemeester zegt ze dat hij ook maar honderd moet worden. ,,Dan krijg je ook zoveel visite.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons