Strelkov: ik zal niet getuigen in MH17-zaak

Strelkov: ik zal niet getuigen in MH17-zaak
Moskou

Igor Strelkov, de rebellencommandant die wordt verdacht van betrokkenheid bij het neerhalen van MH17, heeft in Moskou tegen het Russische persbureau Interfax gezegd dat hij niet zal getuigen in de strafzaak tegen hem en drie andere verdachten.

Strelkov, ook bekend als Igor Girkin, moet maart 2020 in Nederland terechtstaan voor zijn betrokkenheid bij de crash van het passagierstoestel in 2014, waarbij 298 mensen om het leven kwamen.

Nederland heeft al gezegd niet om uitlevering van de vier verdachten te vragen. De drie Russische verdachten zitten vermoedelijk in Rusland, de aangeklaagde Oekraïner bevindt zich waarschijnlijk in het deel van Oekraïne waar de regering geen macht heeft. Beide landen leveren geen eigen onderdanen uit, hun grondwetten verbieden dat.

Rusland en Oekraïne wordt wel gevraagd de dagvaardingen te overhandigen aan de vier verdachten en om ze te verhoren. De vier kunnen ook op eigen gelegenheid naar de rechtbank op Schiphol komen, waar het proces vanaf 9 maart volgend jaar wordt gehouden. Het proces gaat ook door als de vier verdachten niet aanwezig zijn.

Meer nieuws uit Buitenland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons