Premium

Doen alsof je thuis bent in deftige villa Bergen

1/3
Bergen

Deftig hoor, een rietgedekte villa. Hoe is het om er te wonen? Schrijver en filosoof Pieter Hoexum, zelf woonachtig in een rijtjeshuis, mocht het ervaren. Hij verbleef vier keer een maand in het Adriaan Roland Holsthuis. Best eng vond hij het om zijn koffers er naar binnen te dragen. Het contrast met zijn eigen huis is groot. In zijn nieuwste boek ’Thuis’, een verzameling essays die eerder in andere media zijn verschenen, beschrijft hij zijn dwalingen door de villa.

Hoexum peinst voor hij de eerste keer de drempel overgaat. Hij had een aanvraag gedaan om er te mogen werken. Maar zou hij zich er ook echt kunnen thuisvoelen? De eerste indruk is gunstig. Het dak, door andere gasten in het gastenboek beschreven als een waterhoofd of een helm, noemt hij elegant. Het doet hem denken aan zo’n klokhoedje dat filmsterren uit de jaren twintig op foto’s dragen, uit de tijd waaruit het huis stamt. Het dak lijkt ook, bij sneeuw, een bontmuts. En bij nader inzien vindt Hoexum de villa meer iets hebben van een Engelse cottage.

Alles in, rond en aan het huis is een inspiratiebron voor bespiegelingen: de sleutel, op te halen bij de Eerste Bergensche Boekhandel waar Hoexum zich meteen op zijn gemak voelde, de voordeur die aan de achterkant zit, het opvallend grote aantal binnendeuren, de smalle steile trap, de logeerkamer, de eethoek, de huisregels en de omgeving. Het mooiste van het Roland Holsthuis is misschien wel, zo schrijft Hoexum, dat het Noordzeestrand op fietsafstand ligt. „Bij het huis staat gelukkig een schuurtje met daarin een fiets waar de loge´ gebruik van mag maken. De eerste maand was ik elke dag wel even op het strand te vinden. Het is telkens weer een feest: dat uitzicht, die weidsheid, die ruimte...”

Park Meerwijk noemt hij oogstrelend mooi maar te opzichtig. Over de Merelhof is hij vol lof. „De bron van het rijtjeshuis en van de sociale woningbouw, twee verschijnselen die ik van harte toejuich.” Iemand attendeerde hem op Tuindorp Oostbuurt. „Het chique kunstenaarsdorp blijkt een prachtig arbeiderswijkje te hebben dat voornamelijk bestaat uit rijtjeshuizen.” Maar omdat het dak van zijn verblijf hem zo was bevallen, ging hij andere daken in Bergen steeds meer waarderen. En langzamerhand kon hij in de rietgedekte villa die kleiner was dan hij buiten leek, doen alsof hij thuis was.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen