Premium

Zaanse winnaar Amsterdam Food Pitch, fruit in poedervorm

Zaanse winnaar Amsterdam Food Pitch, fruit in poedervorm
Assendelver Dave Hurkmans wint de Amsterdam Food Pitch.
© Foto De Kweker
Wormerveer

De Overall Jury Prijs van de Amsterdam Food Pitch is nog maar net over het weekend getild en maandagochtend sprak Dave Hurkmans al met potentiële investeerders om zijn winnende True Food Flavors een raketstart te bieden. 100 procent groente en fruit in poedervorm zonder toevoegingen.

Assendelver Dave Hurkmans is chef-kok en eigenaar van Saen Catering in Wormerveer. Samen met echtgenote Tamara runnen zij sinds 2008 het cateringbedrijf, ook actief in zogenoemde fine dining, haute cuisine op locatie. „Ik wil geen gewone bouillonblokjes gebruiken om gerechten op smaak te maken. Zo ben ik in droogtechnieken terechtgekomen om hiervoor fruit en groente in poedervorm te gebruiken.”

Hurkmans zegt ’al 30 jaar rond te lopen met nieuwe ideeën’. Toch is drogen van groente niet nieuw. Voor thuiskoks zijn er verschillende droogkasten te koop. „Probleem is echter dat deze maar één temperatuur voor drogen kennen. Na experimenteren kom je erachter dat elke fruit of groente jaren zijn ideale droogtemperatuur en -tijd heeft. En dat je groente en fruit ook eerst kunt bewerken of bereiden voor je gaat drogen om zo een nog intensere smaak te krijgen.’’

De chef-kok sprak erover met een goed contact bij zijn horecagroothandel De Kweker. Hij raadde Hurkmans aan om in te schrijven voor de Amsterdam Food Pitch, waar nieuwe innovatieve producten worden gelanceerd. Vorig jaar behaalde ook dorpsgenoot Ray Heistek van Eetwinkel De Keuken in een finaleplaats met zijn Hollandse Kaasfondue in blik. Voor Hurkmans was er de Overall Jury Prijs.

,,Als je alle producten uit de supermarkt met E-nummer of enige kunstmatige toevoegingen zou weghalen houd je misschien één of twee procent over. Ik geloof dat het beter en gezonder kan. Overgebleven fruit en groente hoef je niet weg te gooien, maar kun je drogen en vermalen tot poeder. Dat is ook nog eens duurzamer. Heb je uien-, champignons- en knoflookpoeder, dan kun je daar met room en boter een champignonsaus van maken. Zo simpel kan het zijn.’’

Als het aan Hurkmans ligt komt True Food Flavors tussen nu en drie maanden in een complete productserie bij de horecagroothandel te liggen. De Kweker is al om. ,,Het is nu zaak om met behulp van investeerders de productie op te schalen. Dit product is perfect voor professioneel gebruik in (restaurant)keukens.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen