Premium

Nieuwbouwwijk Baarnsche Zoom langs de A1 roept verzet op in gemeenteraad en bij bedrijven

Nieuwbouwwijk Baarnsche Zoom langs de A1 roept verzet op in gemeenteraad en bij bedrijven
Het braakliggende terrein langs de A1 waar de gemeente Baarn 523 woningen wil laten bouwen.
© Studio Kastermans/Leon Dakkus
Baarn

De gemeenteraad van Baarn wacht een pittig debat woensdagavond: vooral de plannen voor een nieuwe wijk langs de A1, de Baarnsche Zoom, roepen vragen op. En niet alleen bij de raad.

Al bij de presentatie van de plannen vorige week klonken kritische geluiden. En die zullen niet verstomd zijn. ,,Waar stemmen we straks eigenlijk voor”, vroeg CU/SGP-raadslid, Roy Bruijns zich af. Zijn mede-coalitiegenoot Jelle Jonkers, fractievoorzitter van D66: ,,Ik zet vraagtekens bij een woonwijk langs de A1. Waarom mag er vanwege gezondheidsrisico’s geen school worden gebouwd op minder dan 300 meter van een autosnelweg, maar wel woningen voor gezinnen met kleine kinderen die er 24-7 wonen. Waarom willen we dit. En waarom hebben we slechts de keuze uit één?”

Dat laatste zit meerdere raadsfracties dwars. Weliswaar legt verantwoordelijk wethouder Erwin Jansma (VVD) de gemeenteraad drie scenario’s voor, maar twee daarvan zijn op voorhand onhaalbaar: een scenario met 449 woningen zal een verlies van 6,8 miljoen opleveren en een tweede scenario met 512 woningen, maar met een dure parkeeroplossing, zou uitkomen op een verlies van 15 miljoen euro. Het derde scenario, ’Herkenbaar Baarn’ gedoopt, met 523 woningen is het enig haalbare. Een keuze uit 1 dus. Jansma deed die kritiek vorige week af met een kort en bondig ,,Uw raad heeft het college gevraagd om haalbare scenario's. En dit is het enige financieel haalbare scenario." Maar het is maar zeer de vraag op de gemeenteraad het daar bij laat zitten.

Lees ook: Zorgen bij omwonenden over plannen voor nieuwbouwwijk Baarnsche Zoom

Bedrijventerrein

Ook de ondernemers, onder meer die op het even verderop gelegen bedrijventerrein De Drie Eiken, verenigd in de Stichting Noordeik, zijn kritisch: waarom in het plan opnemen om het bedrijventerrein de Noordschil (aan de kant van woonwarenhuis Nijhof) met twee hectare uit te breiden, terwijl juist dit jaar het college de raad een rapport heeft aangeboden waarin staat dat er behoefte is aan vijf hectare extra bedrijventerrein, nodig voor de economische ontwikkeling, en om het bedrijven mogelijk te maken uit de kern van Baarn te verhuizen, ook een beleidsvoornemen van dit college. Daarom ook vinden ondernemers dat het een slecht plan om aan de Tolweg op het bedrijventerrein De Drie Eiken bedrijfsgebouwen te slopen en er drie woontorens neer te zetten. ,,We willen geen woningen op een bedrijventerrein”, schrijven ze aan de gemeenteraad.

Verkeersdruk

Bewoners van de wijk die aan de Baarnsche Zoom grenst maken zich zorgen. Over de verkeersdruk op de Drakenburgerweg, die tussen de Componistenbuurt en de Baarnsche Zoom loopt, en die de ontsluitingsweg van de nieuwe wijk wordt. Of die wel echt een 30 km-weg wordt, en of die de verkeersdruk echt wel aan zal kunnen, zoals de wethouder zegt. Verder vraagt de buurt zich af hoe het zit met de verouderde gasleidingen van grijs gietijzer en asbestcement die onder de Drakenburgerweg en de Baarnsche Zoom lopen. Recent zijn er verschillende ernstige gasontploffingen geweest omdat die leidingen erg trillingsgevoelig zijn. Wat als er op de Baarnsche Zoom geheid gaat worden voor de nieuwbouw?

De gemeenteraad begint woensdag al om 14.00 uur, met de bespreking van de voorjaarsnota en de algemene beschouwingen daarop. De Baarnsche Zoom komt in de avondvergadering aan de orde. Die begint om 19.30 uur.

Lees ook: Baarn breidt plan Baarnsche Zoom fors uit: ruim vijfhonderd woningen langs A1

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen