Purmerender moet zeven jaar de cel in voor brute woningoverval

Purmerender moet zeven jaar de cel in voor brute woningoverval
ARNHEM

Een 27-jarige man uit Purmerend moet zeven jaar de cel in voor een brute woningoverval op klaarlichte dag in Arnhem in 2016. Een toen 78-jarige vrouw stond in haar tuin toen ze door twee daders mee naar binnen werd gesleurd.

De vrouw werd ernstig mishandeld en bedreigd met een vuurwapen om de codes van de kluis te zeggen. Ze werd opgesloten in de kelder, waarna de daders er vandoor gingen met 200.000 euro aan juwelen. Ze hadden haar ook een groot geldbedrag afhandig gemaakt.

De man heeft altijd ontkend dat hij bij de overval was betrokken en zegt dat hij vooraf alleen verkenningen heeft uitgevoerd. Drie anderen hebben volgens hem de overval gepleegd. De rechtbank in Arnhem vindt dat niet geloofwaardig.

De rechtbank heeft hem een zwaardere straf gegeven dan gebruikelijk bij een woningoverval (vijf jaar), omdat tegen het kwetsbare slachtoffer veel geweld is gebruikt. De rechtbank rekent het hem ook aan dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor de overval. Mede door zijn zwijgen is de andere verdachte niet achterhaald.

Hij moet de Arnhemse een schadevergoeding van ruim 230.000 euro betalen.

Meer nieuws uit Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons