Dode vos gevonden op Texel, waar eigenlijk geen vossen voorkomen; dier mogelijk voor de grap neergelegd

1/2
Texel

Op de Randweg op Texel is maandagavond een dode vos gevonden. Dat is bijzonder, want er komen geen vossen voor op de Waddeneilanden. Volgens Ecomare is het mogelijk dat het dier elders in Nederland is gestorven en voor de grap op het eiland is neergelegd.

Ecomare meldt het nieuws dinsdag. Dierverzorgers van het centrum voor wadden en Noordzee haalden het dier op, na een telefoontje van de vinders.

Het is volgens Ecomare aannemelijk dat de vos dood is neergelegd. Het dier was al een tijdje dood en rook behoorlijk. Daarnaast lag de vos vlak langs de weg en de vondst zou anders waarschijnlijk eerder gemeld zijn.

Er zijn eerder geen meldingen geweest over een levende vos op het eiland. Biologen Pierre Bonnet en Arthur Oosterbaan gaan proberen de ware toedracht te achterhalen.

Lees ook: Ecoloog Ecomare vindt dode vos op Texel niet grappig: ’Zo’n actie is schadelijk voor het eiland’

Kaak

De vos heeft een verbrijzelde kaak. Op een röntgenfoto waren geen kogels te zien. Het dier zou door een harde klap op zijn kop zijn overleden. Dierenarts David Thijssen lijkt het niet waarschijnlijk dat het dier is aangereden op een verharde weg, omdat de nagels van de vos nog heel waren.

Het is niet de eerste keer dat er een dode vos is aangetroffen op Texel. In 2010 werd aan de Hoofdweg een vos gevonden. Deze vos was van dichtbij met hagel doodgeschoten. Vermoedelijk was het dier in Limburg aan zijn einde gekomen.

Anatomische les

Ecomare houdt dinsdag 16 juli om 14 uur openbare anatomische les, waarbij de vos wordt opengesneden en de maaginhoud wordt onderzocht. Tot dan wordt het dier in de vriezer bewaard.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.