Premium

Schrik bij bewoners Hoefijzer in Zwaag na harde knallen

Schrik bij bewoners Hoefijzer in Zwaag na harde knallen
© DNP.NU
ZWAAG

De schrik zit er goed in bij de bewoners van de doorgaans zeer rustige straat Hoefijzer in het Zwaag. Afgelopen nacht werd bij een hoekpand in de straat waarschijnlijk geschoten. Niemand raakte gewond.

Jacqueline Zoutberg stond vannacht rond half 3 in de badkamer toen ze het rumoer hoorde. Maar pas toen even later de politie aankwam, besefte ze dat het echt mis was. „Gelukkig was het ’s nachts, want overdag spelen hier een hoop kinderen. Het is een kinderrijke buurt”, zegt ze. De van oorsprong Amsterdamse is wel wat gewend, vertelt ze, maar de gedachte dat in haar straat naar alle waarschijnlijkheid is geschoten, zit haar toch niet lekker. Zoutberg woont schuin tegenover de beschoten woning.

In de buurtapp volgden de berichten elkaar direct na de gehoorde ’knalgeluiden’ in rap tempo op. Er zou vier keer zijn geschoten, er zou een ambulance onderweg zijn, mogelijk zou iemand gewond zijn. Dat laatste bleek gelukkig niet waar, de ambulance is uiteindelijk ook niet geweest. Of en hoeveel keer er is geschoten, is nog onduidelijk. Alhoewel stille getuigen daar wel op lijken te wijzen. In een van de slaapkamerramen aan de achterkant van de hoekwoning zit een kogelrond gat. Buurtbewoners stellen van agenten te hebben gehoord dat er ook kogelhulzen zijn aangetroffen.

Lees ook: ’Schoten gelost’ in woonwijk in Zwaag

Geen aangifte

De politie probeert volgens een woordvoerder een duidelijk beeld te krijgen van wat zich heeft afgespeeld afgelopen nacht. „Toen wij aankwamen was alles rustig en verlaten. Er is nog geen aangifte binnen”, zegt de woordvoerder. Verder doen agenten al de hele ochtend buurtonderzoek in de straat.

Een van de buren verklaart hangend uit het raam wat hij heeft gehoord. Hij werd wakker van de herrie en toen hij naar buiten keek, zag hij een zwarte Volkswagen Polo wegrijden, zegt hij. „Ik herkende de auto, die heb ik de afgelopen tijd hier vaker gezien. Maar ik weet niet of degene die wegscheurde ook de schutter was, of daar juist achteraan ging, bijvoorbeeld.” De buurtbewoner stelt verder dat degene die er woont, nog maar enkele weken in het huis is getrokken. Een jonge vrouw. Er was ook vaak een jongeman aanwezig. „Gisteravond was het er druk. De hele straat ging zo ongeveer slapen, maar daar brandde in het hele huis volop het licht”, zegt de buurman.

Vraagtekens

Een andere buurman weet dat het huis sinds begin dit jaar wordt verhuurd voor begeleid wonen. Het zou juist een tijdje leeg hebben gestaan. De politie kan die informatie niet bevestigen; de gemeente Hoorn, waar Zwaag onder valt, doet intern navraag. De politiewoordvoerder stelt geen idee te hebben waar de bewoners van het pand op dit moment zijn.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen