Premium

Naci Ünüvar, grootste talent uit de Ajax-opleiding: ’Ik hoop op m’n zeventiende te debuteren’ [video]

Naci Ünüvar, grootste talent uit de Ajax-opleiding: ’Ik hoop op m’n zeventiende te debuteren’ [video]
Amsterdam

Scoren in de gewonnen finale van het EK onder 17. De Abdelhak Nouri-trofee winnen voor grootste talent van de Ajax-opleiding. De nationale beker én het kampioenschap pakken als basisspeler van Ajax Onder 19. „Ik heb nog nooit zo’n mooi seizoen meegemaakt”, zegt Naci Ünüvar. Als kers op de taart is de Zaandammer door Ajax beloond met zijn eerste contract, dat vorige week is ingegaan - op zijn zestiende verjaardag.

Al maanden had de aanvaller het gevoel dat het zover zou komen. „Ik ben een echte Ajacied, een fan. Dat ik voor mijn harde werken ben beloond, ja, daar ben ik trots op.”

Wat was dit seizoen eigenlijk jouw hoogtepunt?

„Moeilijk, maar dan toch het EK. Je speelt voor je land. Als je dan zo’n goed toernooi speelt, maak je het land trots. Dat is iets heel moois.”

Had jij al het gevoel dat het zo zou lopen?

„Aan het begin van dit seizoen zat ik bij Oranje Onder 16. In februari mocht ik voor het eerst met Onder 17 mee, naar Portugal voor de Algarve Cup. De eerste wedstrijd begon ik op de bank en sindsdien heb ik alles gespeeld. Ik ging gewoon met veel vertrouwen richting het EK.”

Naci Ünüvar, grootste talent uit de Ajax-opleiding: ’Ik hoop op m’n zeventiende te debuteren’ [video]
Naci Ünüvar van Ajax in een jeugdwedstrijd tegen Juventus.
© Foto Sjoerd Tullenaar

Klinkt alsof het allemaal wel heel snel gaat, hè. Gaat het soms niet té snel?

„Nee, niet echt. Ik ben vorig jaar als jongste jongen van de groep in de Onder 19 van Ajax beland. Het gaat om doelen stellen. Ik speelde veel, maar vond dat ik constanter moest zijn. Ik heb nu al een jaar op dit niveau achter de rug, dus ik krijg volgend seizoen een andere taak in het team. Dan vind ik dat ik van mezelf mag eisen dat het constanter moet.”

Wat heb jij er verder nog voor nodig om de top te bereiken?

„Ik moet fysiek sterker worden. Ik word niet snel van de bal gezet, maar vooral conditioneel kan het volgens mij beter. Ik heb meer dan 55 wedstrijden gespeeld dit seizoen. Dan ben ik op een gegeven moment gewoon klaar.”

Durf je voorzichtig aan al te dromen van een eredivisiedebuut?

„Ik heb altijd zin om te voetballen. Wat dat betreft staat plezier voorop. Maar ik moet zeggen dat ik de laatste tijd steeds vaker droom van mijn debuut in het eerste.”

Hoeveel tijd geef jij jezelf dan?

„Ik hoop op mijn zeventiende te debuteren. Eerst dat maar eens. Ik durf nog niet te zeggen wanneer ik vaste basisspeler word.”

Wat betekent tekenen bij Ajax voor jou?

„Dat de club mij steunt. Er zal vast wel interesse vanuit het buitenland zijn of komen, maar ik weet van mezelf dat ik hier heel goed zit. Dat ik hier als jonge speler kan doorbreken, want er zijn genoeg voorbeelden. Dan is er voor mij geen reden om weg te gaan.”

Hoe ben jij eigenlijk bij Ajax terechtgekomen?

„Ik speelde eerst bij Hellas Sport in Zaandam, waar mijn vader de coach was. In die tijd was er nog veel ruimte om plezier te maken. Ajax scoutte me toen. Ik ging eerst naar OFC. Daar werd het al serieuzer. Na een half jaar werden we kampioen. Toen ging ik naar Ajax.”

Moet je veel voor jouw droom opgeven?

,,Mijn familie is een grote steun voor mij. Mijn vader probeert er altijd voor te zorgen dat het qua vervoer goed voor mij geregeld is. Hij werkt in Amsterdam en brengt mij vaak naar de training. Zodat het allemaal klopt voor mij, waardoor ik honderd procent voor het voetbal kan gaan. Als mijn vrienden naar een feestje gaan, ga ik niet mee. Ik moet zaterdag spelen. In mijn achterhoofd weet ik waar ik het voor doe. Dat maakt het minder erg.”

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen