Premium

Hoe kan het dat bij kinderopvang Castricum zoveel gevaccineerde kinderen zijn?

Hoe kan het dat bij kinderopvang Castricum zoveel gevaccineerde kinderen zijn?
Castricum

Terwijl de vaccinatiegraad in Castricum minder dan 90 procent bedraagt, is het aantal gevaccineerde kinderen bij de grootste kinderopvang in Castricum, Forte, meer dan 95 procent.

Dat is vreemd, vindt de lokale raadsfractie CKenG, die daarom opnieuw vragen heeft gesteld aan het college van b en w.

Volgens het RIVM geldt groepsbescherming bij een vaccinatiegraad van 95 procent. In Castricum is de vaccinatiegraad laag, minder dan 90 procent. Relatief veel ouders in de gemeente zien af van het inenten van hun kinderen.

Zorgen

Wethouder Falgun Binnendijk maakt zich er zorgen over. Volgens hem moeten kinderopvanginstellingen kinderen weigeren die niet zijn ingeënt, zo zei hij eerder in deze krant. Hij heeft daarover gesprekken gevoerd met Forte, de grootste aanbieder in Castricum en omstreken.

Forte heeft daarna laten weten de vinger aan de pols te houden. Als op een locatie de vaccinatiegraad zakt onder 95 procent, dan zullen niet-gevaccineerde kinderen geweigerd worden. Maar dat is tot op heden niet het geval, aldus Forte.

Hoe kan het dat de vaccinatiegraad bij Forte kennelijk aanzienlijk hoger ligt dan het gemiddelde in Castricum, vraagt CKenG zich af. „Hoe heeft Forte een en ander vastgesteld? Is dat op basis van controle via het vaccinatiebewijs, mededelingen van de ouders of berust dit op exacte gegevens van de GGD?”

,,Indien de gegevens van Forte kloppen, dan zou de vaccinatiegraad van kinderen elders in Castricum beduidend onder de 90 procent moeten liggen’’, concludeert de partij. Daarom wil CKenG de vaccinatiegraad ontvangen van Kindergarten, de verschillende gastouderbureaus en van de basisscholen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen