Schone grond zorgt voor gehavende onderbroek van boer Tom [video]
Karlijn van Andel, boer Tom Groot en Rowin Hartman Kok.© foto Marc Moussault
Spierwit en schoon gingen de onderbroeken en rompertjes twee maanden geleden de grond in bij de bekende boer Tom Groot. Maandagochtend kwamen ze gehavend, gerafeld en grotendeels vergaan de grond weer uit. En dat is goed nieuws, aldus Groot.
,,Dit betekent dat de grond hier goed is. Dat er genoeg micro-organismen in de grond zitten en insecten, om de boel te verteren’’, aldus de tulpenboer en tv-bekendheid uit Nieuwe Niedorp.
Groot had al wel het vermoeden dat de grond van zijn tulpenveld goed is. ,,Wij pachten deze grond, het was eerst grasland en er liepen de voorgaande jaren koeien op. Daar kiezen wij bewust voor. Afwisseling is goed voor de grond, daarom wisselen wij jaarlijks. Kiezen we welk veld we voor de tulpen gebruiken. Dan heeft de grond daarna weer rust om te herstellen, om het zo maar te zeggen.’’ Daarnaast is het kleigrond, legt de boer uit.
Opgraafmoment
Toch vond hij het opgraafmoment, onder toeziend oog van leerlingen van het Hoornse Clusius College en pers, best even spannend. Twee maanden geleden waren de leerlingen ook bij het begraven van de onderbroeken.
De boer wilde het goede voorbeeld geven. ,,Ik hoopte natuurlijk wel dat de onderbroeken en het rompertje goed aangevreten waren, anders stond ik een beetje voor gek als ambassadeur.’’ Hij heeft de grond de afgelopen twee maanden helemaal met rust gelaten, zeg hij.
Groot begint te lachen. ,,Alhoewel.. Ik heb er twee wormen bij gezet heb die ik tegenkwam toen ik aan het werk was, ik dacht: wat extra beestjes in de grond kan geen kwaad. Maar goed, die twee wormen kunnen nooit de hele boel aanvreten, dus ik ben alsnog zeer tevreden over de bodem.’’
De boer begroef een rompertje naast een onderbroek, omdat hij elk moment vader kan worden. ,,We hebben bewust voor een wit rompertje gekozen. Ik wilde geen verfstoffen in de grond stoppen, maar we weten ook nog niet of we een jongen of een meisje krijgen. Dus het werd geen roze of blauw voor ons.’’
Het begraven van onderbroeken klinkt als een grap, maar had een serieuze ondertoon. Groot wil zo aandacht vragen voor de ’Soil Your Undies Challenge’. Dit is een actie van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor de Bloembollencultuur (KAVB), die meer bewustwording moet creëren over een schone bodem. Ook binnen de bollenteelt wordt geprobeerd met minder chemicaliën te werken.
De bedoeling was dat er zoveel mogelijk kwekers ook iets van katoen zouden begraven. Ook particulieren mochten meedoen. Deze week worden de begraven onderbroeken opgegraven en kunnen er foto’s gemaakt worden.
Een vakjury, met onderzoekers van de universiteit van Wageningen, zal kijken welke grond het gezondst is. En dus welke onderbroek het meest vergaan is in twee maanden tijd. Verwacht wordt dat er honderden onderbroeken in Nederland zijn begraven en deze week worden opgegraven.
Kringlooplandbouw
Fred Wever, docent bodemkunde en plantenteelt van het Clusius College in Hoorn, is blij met de aandacht voor een schonere bodem.
,,Wij vinden kringlooplandbouw heel belangrijk en leren dat onze leerlingen ook. Zo telen wij op school alleen groente op biologische wijze, zonder chemicaliën. Ik denk dat kringlooplandbouw heel belangrijk is om ons nu op te richten. Vroeger, zo’n 75 jaar geleden, ging het alleen maar om zoveel mogelijk produceren. De grond beïnvloeden met pesticiden en kunstmest. Nu blijkt dat we de grond aan het uitputten zijn. We moeten iets teruggeven. Daarom is het belangrijk om bewuster te worden. Ik denk dat zo’n actie als deze daar een goed voorbeeld van is.’’