Alex Steenbeek uit Dirkshorn was de ’zwaaier’ bij incident op spoorwegovergang in Hoorn

De spoorwegovergang op de Middelweg in Hoorn.© Cyclomedia

Judit de Redelijkheid
Hoorn

Een kwestie van je burgerplicht vervullen, noemt hij het. Alex Steenbeek was een van de drie mannen die Annette Groenwold te hulp schoten toen haar auto midden op een spoorwegovergang in Hoorn afsloeg ,,Ik was de zwaaier”, aldus de 74-jarige inwoner van Dirkshorn.

,,Ik word gezocht”, zegt Steenbeek, als hij maandag contact opneemt met de redactie. ,,Mijn vrouw vertelde dat het hele verhaal in de krant stond en dat de automobiliste graag in contact wilde komen met de mannen die haar geholpen hadden.”

Vooraan

Daar is hij er dus één van. ,,Ik was samen met mijn jongste dochter en we stonden helemaal vooraan bij de overgang”, blikt de Dirkshorner terug. ,,Toen de bomen dicht gingen en ik die auto zag staan, heb ik die van mij op de handrem gezet en ben ik er meteen uit gesprongen.” Steenbeek keek eerst of er nog iemand in het voertuig zat - wat niet zo was - en zag toen dat de trein eraan kwam. ,,Ik begon te zwaaien. Gelukkig was de machinist al aan het afremmen en stond hij op tijd stil. Samen met de andere twee mannen hebben we de auto van het spoor geduwd.”

Lees ook: Hoornse die met auto stil kwam te staan op het spoor zoekt de mannen die haar te hulp schoten

Met een klopje op haar schouder en de woorden ’Hé wijffie, rijd maar lekker naar huis’ stelde hij Groenwold gerust. ,,Zelf bleef ik rustig. Ik was niet in paniek. Je doet wat je moet doen.”

Groenwold is blij dat een van haar ’redders’ gevonden is. Ze hoopt ook nog met de andere twee mannen in contact te komen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen