Premium

Duin en Bosch bestempeld tot ’aardkundig monument’, provincie verbiedt woningbouw

Duin en Bosch bestempeld tot ’aardkundig monument’, provincie verbiedt woningbouw
Werkzaamheden op Duin en Bosch in 2015, toen mocht het nog.
© archieffoto hans van weel
Castricum

Omdat de provincie Duin en Bosch beschouwt als een ’aardkundig monument’ mag er op het landgoed niet meer gebouwd worden.

De laatste jaren zijn oude gebouwen op Duin en Bosch gesloopt, zijn de monumentale gebouwen opgeknapt en en zijn er huizen gebouwd op het terrein van zorginstelling Parnassia.

Er staan nog meer bouwplannen op stapel, zoals een veelbesproken plan voor 48 sociale huurwoningen, maar daar steekt de provincie op dit moment een stokje voor.

De provincie rekent Duin en Bosch tot het duingebied, dat het heeft bestempeld tot aardkundig monument. Dat wil zeggen dat de geologische waarde van groot belang is.

,,Aardmonumenten zeggen iets over de geologische opbouw van de provincie. Het duingebied bestaat uit kalkrijke duinen, jonge duinen, oude duinen. Nieuwe regelgeving staat niet toe dat in aardmonumenten gegraven wordt’’, aldus een woordvoerster van de Omgevingsgdienst Noordzeekanaalgebied dat namens de provincie toeziet op de regels. De huizen die er al staan, zijn gebouwd in de periode voordat de regels werden aangescherpt, aldus de woordvoerster.

Volgens het college van b en w kunnen de gevolgen best meevallen, blijkt uit een reactie richting de gemeenteraad: ,,De verwachting is dat er nog wel woningen te realiseren zijn, maar dat er niet of nauwelijks gegraven kan worden. Dit heeft vooral impact op de plannen waarbij verdiept parkeren of verdiept bouwen een wens is.’’

Het college wil het gesprek aangaan met de Omgevingsdienst. De woordvoerster: ,,Praten is altijd goed. Dat betekent niet vanzelfsprekend dat er toch gebouwd kan worden. Op basis van de regels kan dat niet. Dus wat er uit die gesprekken rolt is niet te voorspellen.’’

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen