OM: Brand bowling Venhuizen in opdracht gesticht [video] [update]

De brand verwoestte het partycentrum annex bowling in Venhuizen totaal.© DNP.NU / Stefan Pennekamp

Cees Beemster
Venhuizen

Het Party Wold Center in Venhuizen is volgens het openbaar ministerie in 2013 opzettelijk in brand gestoken in opdracht van A. W., de man van de eigenaresse van het bedrijf.

Behalve tegen A. W. uit Hem startte maandag de rechtszaak in Alkmaar tegen de drie andere mannen die bij de brandstichting betrokken zouden zijn geweest: C. K. uit Utrecht, P. Z. uit Nieuwegein en R. Z. uit Amsterdam.

Het Party World Center aan de Westerbuurt ging in de nacht van 24 op 25 december 2013 in vlammen op. Volgens het OM is na onderzoeken bewezen dat die nacht met motorbenzine brand is gesticht. Uit eerdere verklaringen van de vier mannen, afgeluisterde telefoongesprekken en een brief van een gevangene blijkt volgens het OM dat opdracht is gegeven om tegen betaling het pand in Venhuizen in brand te steken.

Lees ook: Verdachten brandstichting bowlingbaan Venhuizen ontkennen en wijzen vooral naar elkaar

Uit de verklaringen die rechter Lamboo maandag aanhaalde, zou blijken dat W. na de brand is afgeperst om 450.000 euro te betalen voor de brandstichting van de bowlingbaan. W. was maandag als enige niet aanwezig op de zitting omdat hij dit lichamelijk en emotioneel niet aankon. Van hem werd in 2015 een telefoon in beslag genomen waarmee hij contact had met zijn bedreigers.

Alle vier mannen ontkennen hun rol bij de brandstichting. W. ontkent sowieso brandstichting. W. stelt dat in het magazijn ook benzine, een benzine-bosmaaier en een benzine-heggenschaar stonden. Die benzine zou na de brand over het terrein zijn verspreid. De brand zou volgens W. zijn veroorzaakt door een elektrisch defect, het falen van de cv-installatie of een machinefout.

Lees ook: Grond afgebrande bowling Venhuizen houdt nog tien jaar bestemming ’horeca’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen