’Veel ballonnen, maar niemand met lachgas tijdens Hoornse Stadsfeesten’

Ballonnen op straat.© Foto Hoorns Belang

Eric Molenaar
Hoorn

Volgens politieke partij Hoorns Belang is er in elk geval zaterdagavond veelvuldig lachgas gebruikt in de Hoornse binnenstad. Zij leidt dat af aan het grote aantal gebruikte ballonnen dat zondagmorgen op straat werd aangetroffen, ondanks het verbod op de verkoop van lachgas.

De gemeente stelt in een reactie dat gemeentelijke handhavers samen met een team van veertien beveiligers zowel vrijdag als zaterdag tot 23 uur toezicht hebben gehouden en geen jongeren hebben aangetroffen die lachgas gebruikten of verkochten. ’Mogelijk zijn de ballonnen op de foto’s van Hoorns belang van later die avond of nacht geweest’.

De gemeente heeft eind vorig jaar het verbod op de verkoop van lachgas opgenomen in het evenementenbeleid, vanwege de schadelijke effecten op de gezondheid. Volgens de gemeente zijn de meeste jongeren zich hier niet van bewust.

Handhavers houden tijdens evenementen toezicht. Zij kunnen mensen die lachgas verkopen beboeten en jongeren die het gebruiken wegsturen. Tijdens de Hoornse Stadsfeesten is op vrijdag 14 en zaterdag 15 juni tot 23 uur gecontroleerd, meldt een gemeentewoordvoerder.

Toen zijn geen jongeren aangetroffen die lachgas gebruikten of verkochten. Ook zijn tijdens de rondes geen patronen of ballonnen gezien en zijn er verder geen signalen of meldingen geweest van overlast of problemen rondom lachgas.

Op Koningsdag en de voorafgaande nacht was het team samen met handhavers en politie ook actief in de binnenstad.

Toen is geen verkoop op heterdaad gesignaleerd. Wel werd overdag een groepje jongeren aangetroffen met een tank met lachgas. Die zijn weggestuurd, aldus de gemeente. Inbeslagneming was niet mogelijk omdat er geen aantoonbare verkoop aan de orde was.

Hoorns Belang, dat niet meer in de gemeenteraad is vertegenwoordigd sinds haar enige raadslid overstapte naar het CDA, heeft het college van B en W een brief gestuurd. Daarin stelt zij dat er onvoldoende handhaving is ingezet.

Het zou vrij gemakkelijk zijn geweest tijdens het evenement lachgaspatronen en ballonnen te kopen. De meeste gebruikers hebben vooraf al een voorraad lachgas aangeschaft, aldus Hoorns Belang.

De partij dringt aan op verscherpt toezicht op de verkoop van lachgaspatronen of -ballonnen, tijdens evenementen maar liefst het hele jaar door.

Ook vraagt ze om meer voorlichting aan de jeugd. ,,Die heeft niet door dat gebruik van lachgas gevaarlijk kan zijn en ziet dit alleen als een goedkoop middel om een paar minuten lekker high te kunnen worden.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen