Hart voor Blaricum wil verbod Roundup; gebruik glyfosaat past insectenvriendelijke gemeente niet

© EPA/STEPHANIE LECOCQ

Mirjam van Twisk
Blaricum

Het gebruik van het chemische bestrijdingsmiddel glyfosaat moet in Blaricum helemaal verboden worden. Dat bepleit de fractie van Hart voor Blaricum in een motie die zij eind deze maand aan de gemeenteraad zal voorleggen.

Hart van Blaricum vindt dat het een gemeente die heeft beloofd om insectenvriendelijk te zijn niet past om nog langer uitzonderingen te maken op een verbod dat drie jaar gelden al van kracht werd. Dat oude verbod staat de toepassing van dit omstreden middel door de gemeentelijke diensten niet toe, omdat het kankerverwekkend zou zijn. Een uitzondering daarop is echter gemaakt voor de bestrijding van exotische plantensoorten die als onkruid worden beschouwd, zoals de Japanse Duizendknoop.

Geen uitzonderingen

Ook boeren, bedrijven en particulieren zijn niet meegenomen in het verbod. Van al die uitzonderingen wil Hart voor Blaricum nu af.

In de motie wordt het college opgeroepen te zoeken naar mogelijkheden om zo snel mogelijk het gebruik van glyfosaat (beter bekend onder de merknaam Roundup) helemaal te verbieden. Ilona Haas, raadslid voor Hart voor Blaricum, denkt dat een dergelijk verbod voor boeren in pachtovereenkomsten goed geregeld kan worden. Zij roept de Agrarische Stichting Blaricum op hetzelfde te doen.

Het raadslid vindt dat Blaricum het voorbeeld moet volgen van gemeenten als Geertruidenberg en Den Bosch, die eerder al een algeheel verbod afkondigden. ,,Deze gemeenten willen, net als Hart voor Blaricum, niet langer wachten op de procedures die de minister moet doorlopen voor een eventueel algeheel landelijk verbod op het gebruik van glyfosaat’’, aldus Haas.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen