Jaar strijd met energiereuzen

© Illustratie Pieter Hogenbirk

Ed Brouwer

Jan van Lente tegen Nuon (Vattenfall) en Liander is David tegen Goliath. Het gecorrigeerd krijgen van een behoorlijk foute meteropname kost hem een jaar ergernis, maar het lukt uiteindelijk. Ons althans.

’Dit is te gek voor woorden.’ Jan van Lente kan er niet over uit dat hij bij zijn energieleverancier Nuon maar ook bij netbeheerder Liander tegen zulke hoge muren van onwil en onbegrip oploopt.

,,Ik ben al een jaar bezig om een foute meterstand te corrigeren. De oorzaak is dat Liander een verkeerde meterstand heeft opgenomen in mei 2018. Hierdoor werd mijn jaarverbruik over het afgelopen jaar meer dan 6000 m3, terwijl ik 2300 m3 verbruik. Door die 4.000 m3 te veel zag de jaarafrekening van april jongstleden er dan ook heel anders uit. En mijn maandtermijn is hierdoor ruim 500 euro geworden. Ik zou eigenlijk 119 euro moeten terugkrijgen, maar nu sturen ze een aanmaning waarom ik dit bedrag nog niet aan hun betaald heb. Het lukt ze niet om mij een verbeterde jaarafrekening te sturen. Ze beloven van alles maar er gebeurt niets.”

Wonderlijk is dat toch. Waarom is het zo ingewikkeld om medewerking te krijgen voor het corrigeren van een overduidelijk verkeerde meteropname? Waarom maakt niemand bij Nuon of Liander het tot zijn missie om dit op te lossen? Meneer van Lente weet dat de meteropnemer destijds een foto heeft genomen - wil je beter bewijs? - maar die schijnt spoorloos te zijn. Nuon blijft hem voor aanpassing van de meterstand verwijzen naar Liander en Liander stuurt hem net zo hard terug voor aanpassing van alle bedragen naar Nuon. Zo komen wij in beeld en vragen we Nuon waarom dit zo gaat.

Wereld uit

Een week later is het probleem de wereld uit. De meterstand was inderdaad fout, geeft Nuon toe, en is nu gecorrigeerd. Jan van Lente, die bijna van z’n stoel valt van verbazing als hij het hoort, krijgt alsnog geld terug in plaats van te moeten betalen. Daar bovenop geeft Nuon hem voor alle ergernis een waardebon van vijftig euro en daarna wordt hem telefonisch ook nog eens 250 euro aangeboden. Dat neemt hij verrast aan.

Wij krijgen uitvoerig uitleg hoe dit zo uit de hand kon lopen. Nuon betreurt het, aldus de woordvoerder. ,,Toen de controleur in 2018 de meterstanden kwam opnemen heeft hij blijkbaar een typefout gemaakt en een verkeerde meterstand ingevuld. Daardoor leek het alsof meneer Van Lente veel meer verbruikte dan werkelijk het geval was. Al snel nam hij contact op met ons, maar dit is waar het lastiger wordt. Wie een energiecontract afsluit, gaat namelijk een verbinding aan met twee bedrijven. Wij brengen de verbruikte energie in rekening, Liander zorgt voor het transport, de gasbuizen en elektriciteitskabels en ook de meter valt onder verantwoordelijkheid van Liander. De administraties van beide bedrijven zijn strikt gescheiden en het was tot voor kort voor ons dan ook niet mogelijk om zijn klacht af te handelen. Daarvoor moest hij bij Liander zijn. Andersom was het voor Liander weer niet mogelijk om de rekening aan te laten passen, want die werd verstuurd uit naam van Nuon (Vattenfall). Geen wonder dat meneer Van Lente het gevoel kreeg van het kastje naar de muur te worden gestuurd.”

,,Ook wij vinden dit geen handige situatie. Juist daarom zijn er in februari nieuwe sectorafspraken gemaakt die deze problemen in de toekomst moeten voorkomen. Het is inmiddels mogelijk om bij klachten klantgegevens uit te wisselen, waardoor klachten nu door één partij kunnen worden afgehandeld. De gegevens mogen pas worden gedeeld na toestemming van de klant.”

Als het meezit, is Jan van Lente dus de laatste klant die heen en weer geslingerd is tussen twee energiereuzen. We zullen zien...

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.