Productie Forbo Assendelft plat door staking

Staking bijn Forbo Assendelft© Foto Ron Amesz

Ron Amesz
Assendelft

Een eindbod van drie procent loonsverhoging in plaats van de gevraagde vijf procent en zeven extra arbeidskrachten. De stakers van Forbo in Asendelft zijn zichtbaar niet blij mee met het cao-voorstel van de Forbo-directie. De collega’s in Coevorden hebben maandagochtend tegen gestemd, Forbo Assendelft praat er maandagochtend om elf uur over, voorafgaand aan de mars naar het hoofdkantoor. De fabriek ligt maandag volledig stil.

Rode hesjes met de tekst „FNV in actie’ worden uitgedeeld op het afgezette deel van het Forbo-parkeerterrein. Vanaf hier mogen ze, op een verkeersveilige plek, actie voeren. Op de zevende stakingsdag, de eerste paar in estafettevorm, is de ’oneindige staking’ zoals de FNV dit nu noemt, in Assendelft ingegaan, net als in Coevorden.

De rek is er uit, de maat is vol, blijkt uit de reacties van stakende werknemers. Hoe serieus hun actie is, blijkt wel uit het feit dat deze mannen en vrouwen bereid zijn salaris in te zetten voor hun actie. Want de vakbondsvergoeding is bij lange na niet genoeg om de inkomensderving per persoon te dekken.

Saamhorigheid en collegialiteit stralen af van de stakers. Ze staan hier gezamenlijk voor hun eis: een loonsverhoging van vijf procent, twintig extra uitzendkrachten bij de afdelingen Productie en Logistiek om de werkdruk tegen te gaan. Veel werknemers zijn al lang in dienst in Forbo, sommigen zijn hier, van vader op zoon, komen werken. Vooral de collegiale omgang met elkaar en de aard van de werkzaamheden zijn een stimulans om bij het bedrijf te blijven werken.

Terwijl het concern Forbo volop winst draait en de aandeelhouders een flinke divendenduitkering hebben ontvangen, voelen de werknemers zich achtergesteld en niet gehoord. Via de estafettestaking zijn ze nu op het punt gekomen dat de productie volledig stil is komen te liggen.

Vrachtwagens keren leeg terug, áls ze hun lading al hebben kunnen lossen. De stakers hebben zich maandagochtend in groten getale ingeschreven in het stakingsregister. ,, ’t Is klaar zo, we moeten wel” verzucht een oudere werknemer. Het is allemaal niet meer wat het geweest is.

Yolanda Reus, bestuurder FNV Procesindustrie, verwacht, samen met kaderlid Ronald Besse van Forbo, dat de stakers om elf uur hun stem luid en duidelijk zullen laten horen bij het besluit over het eindbod.

De directie van Forbo wil nog niet reageren op de staking omdat ze nog in gesprek is over de cao-afspraken.

Lees ook Personeel Forbo bereidt zich voor op protestmars

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.