Groen licht voor woningen op plek Gooiersgroen in Hilversum, tuincentrum verhuist naar winkelcentrum Kerkelanden

Kassen op het terrein van Gooiersgroen.© foto STUDIO KASTERMANS/LEON DAKKUS

Leander Mascini
Hilversum

De Hilversumse politiek heeft vorige week groen licht gegeven voor woningbouw op de plek van Gooiersgroen aan de Van Riebeeckweg 34. Het tuincentrum verhuist naar winkelcentrum Kerkelanden.

Joost van Vulpen - eigenaar van het tuincentrum - sprak zelf in bij de commissievergadering om de plannen met het terrein toe te lichten. „De tijden veranderen snel. Een tuincentrum nieuwe stijl met horeca lijkt hier niet geschikt.”

Dat komt volgens hem omdat de omgeving daar niet geschikt voor is. Het tuincentrum heeft een kleine entree en ligt tussen de woningen, daarom is het nu bijvoorbeeld ook niet open op zondag. Om de buurt te ontlasten. „Een ander bedrijf op het terrein hebben we liever niet. We wonen er zelf namelijk ook. Vandaar we uitkwamen op woningbouw.”

Zestien woningen

Het plan is om zestien duurzame woningen met een gezamenlijke binnentuin en een ondergrondse parkeergarage te bouwen op het stuk grond. De woningen zullen zo’n 300.000 tot 400.000 euro gaan kosten.

Volgens Van Vulpen ziet de buurt het plan wel zitten. „Zijn zien ook liever woningen dan bedrijven.” Een andere optie was een supermarkt, maar dat zou ook geen goed alternatief zijn. Volgens Van Vulpen zorgen die voor veel overlast voor de buurt door het laden en lossen.

De commissieleden zien de plannen wel zitten. Lex van Waarden (GroenLinks) noemt het een „heel fraai plannetje”. Henriëtte Bijl van Hilversums Belang wil weten voor wie de woningen geschikt zijn.

„Het is een grondgebonden appartement, met een verdiepinkje voor een slaapkamer en badkamer. En daar kan iedereen in. Jonge mensen die starten en oudere mensen, er is geen specifieke doelgroep”, antwoordt Van Vulpen.

Tjerk Pelsma (ChristenUnie) vraagt de eigenaar van Gooiersgroen naar de samenwerking met de gemeente Hilversum. Die antwoordt dat er vooral samen gekeken is naar de bestemming van het stuk grond. Een bedrijf zou voor meer overlast zorgen en dus is er besloten om te gaan kijken naar woningbouw, waar uiteindelijk dit plan uit gekomen is.

Het is niet zo dat de familie Van Vulpen helemaal stopt met de ’groene handel’, nu hun terrein volgebouwd gaat worden met woningen en de kassen verdwijnen. „We gaan onze activiteiten voortzetten in winkelcentrum Kerkelanden.

Daar is een ondernemer die aan zijn pensioen toe is, en die onderneming nemen wij over. Daar gaan wij verder, wel een stuk kleiner dan nu in het tuincentrum”, vertelt Van Vulpen. Hij denkt dat hij op die locatie meer ’traffic’ gaat krijgen om zijn werk voort te zetten.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen