Premium

Fluorterrein in Haarlem-Schalkwijk goed voor 300 huizen

Fluorterrein in Haarlem-Schalkwijk goed voor 300 huizen
Het voormalige Fluorgebouw gezien vanaf de Aziëweg.
© Foto HMC Media
Haarlem

In en rond het voormalige Fluorgebouw in het kantorengebied midden in Haarlem-Schalkwijk is ruimte voor de bouw van zeker driehonderd woningen. De plannen voor dit terrein pal naast het winkelcentrum beginnen onder de naam De Smaak van Fluor concrete vormen aan te nemen.

Ontwikkelaar en bouwer Dura Vermeer wist het complex te verwerven toen Fluor besloot het kantoor naar Hoofddorp te verplaatsen. Het maakt deel uit van het kantorengebied dat de komende jaren wordt omgetoverd in een woon- en werkgebied temidden van het groen.

Het eerste kantoorgebouw dat is omgezet in appartementen is onlangs officieel in gebruik genomen. Schalkwijk Midden moet Schalkwoud worden, een stad tussen de bomen, zo is de inzet van alle partijen die hier eigendom hebben.

Het oude kantoorgebouw van Fluor wordt niet gesloopt maar krijgt een woonbestemming en een nieuw uiterlijk. Mede dankzij een bescheiden opbouw kunnen er 96 koopappartementen worden gerealiseerd en ook een horecavoorziening.

Het moet wat betreft de ontwerpers een ’nieuwe icoon’ voor Haarlem worden, omgeven door veel groen waar zich een fiets- en voetpad doorheen slingert dat het Spaarne Gasthuis verbindt met het winkelcentrum.

Wisselend

Langs de Europaweg en Amerikaweg komt nieuwbouw in wisselende hoogtes. De hoogste bebouwing is voorzien langs de Amerikaweg, waar de appartementengebouwen tot dertien lagen hoog reiken. De nieuwbouw langs de Europaweg varieert tussen de drie en zeven lagen, hier komen ook eengezinswoningen.

Lees ook: ’Tempo maken met woningbouw langs Europaweg in Haarlem-Schalkwijk’

De auto moet in dit nieuwe woongebied uit het zicht verdwijnen. Dat kan omdat er een parkeerkelder komt onder de bebouwing langs de Amerikaweg. In aansluiting op die nieuwbouw komt de ’Mulitflex’.

Dat is een bovengrondse parkeervoorziening goed voor bijna driehonderd auto’s, waar ook deelauto’s en -fietsen ter beschikking staan van de bewoners. Er komt ook horeca en een plek om pakketjes af te halen. De entree voor beide garages ligt aan de Amerikaweg.

Fluorterrein in Haarlem-Schalkwijk goed voor 300 huizen
Voorziene woningen in de zone Europaweg, ruim 2700 stuks. De zone reikt van de kantoren aan de Schipholweg tot en met het winkelcentrum Schalkwijk.

Naast tien eengezinswoningen komen er alleen middeldure en dure huur- en koopappartementen. Daarover zijn in het verleden al vergaande afspraken gemaakt. Het gemeentelijk uitgangspunt van veertig procent sociale huurwoningen is hier dan ook niet van toepassing.

Lees ook: Metamorfose voor Europaweg in Haarlem-Schalkwijk: busbaan tussen de rijbanen

In het stedenbouwkundig plan dat nu is opgesteld is nog geen rekening gehouden met de door de gemeente gewenste versmalling van de Europaweg. Op de vrijkomende ruimte moet dan ook woningbouw komen. Omdat er nog teveel onzekerheden bestaan over deze versmalling hebben de ontwerpers van Fluor daar geen rekening mee gehouden. Het stedenbouwkundig plan gaat nu de inspraak in.

Lees ook: Bouwstop Haarlem-Schalkstad afgewend: bouw ruim 1600 woningen stap dichterbij

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen