Premium

Groene gesprekken en ‘coole’ waterslakjes tijdens opentuinendagen in Castricum

Groene gesprekken en ‘coole’ waterslakjes tijdens opentuinendagen in Castricum
Thijme en Rozemarijn bekijken de ‘coole’ waterslakjes.
© foto Heleen Vink
Castricum

„Cool, die waterslakjes”, geniet de zesjarige Rozemarijn uit Castricum.

Geknield naast broer Thijme (8) kijkt ze gebiologeerd naar de salamander, de donderkopjes, de kikkers en de waterslakjes die goed zichtbaar bewegen onder de heldere waterspiegel van een kleine vijver.

Die bevindt zich in het midden van een smalle en uitbundig bloeiende stadstuin achter een woning aan de Pernéstraat. Later gaat Rozemarijn met haar ouders - speciaal voor Thijme - nog naar een tuin met een heel grote modelspoorbaan. En daarna heerlijk naar het strand.

In Castricum, Bakkum, Uitgeest en Akersloot waren het afgelopen weekeinde veel tuinen gratis opengesteld voor bezoekers. Groei&Bloei-vlaggen hingen te wapperen bij de deelnemers met groene handen.

Van stadstuin tot moestuin, van landelijk tot gestileerd, van minituin tot parkachtig; groenliefhebbers konden hun hart ophalen.

Even verderop aan de andere kant van de spoorlijn klinkt in een landelijke natuurtuin aan de Oude Haarlemmerweg de stem van Frank de Mink. Tijdens een workshop filosofie gaat hij met bezoekers het gesprek aan over het eigen aandeel in de opwarming van de aarde. Wat doen we fout, wat voor excuses hebben we en wat voor gevoel levert dat op.

Een deelnemer wil een discussie aangaan, maar die vlieger gaat niet op. „Filosofie is reflecteren en niet discussiëren”, legt Frank uit. Het bomengebladerte rondom trekt zich van dit alles niets aan en ruist rustig door.

In Uitgeest zijn weer heel andere tuinen te bezoeken, zoals een grote landschapstuin aan de Uitgeesterweg. Lopend over een graspad, omgeven door hoge bomen vol gekwinkeleer van vogels, wordt de moestuin bereikt. Met daarachter gelegen een ruime grasveld en flinke vijver. Dit alles is omzoomd door bosschages.

Oranje en roze klimrozen geven de overdekte veranda kleur. Haar familietuin wordt net als vorig goed bezocht, vertelt Marjolein Appelman. „Als je hier zit valt de rust op je neer.”

Aan de overzijde van de weg plukt Dielf Hollander in zijn bollen/fruit/groententuin met cavia’s en kippen een eigen combinatie van takjes citroenmelisse, munt en venkel voor zijn bezoekers. „Gewoon heel erg lekker voor een kopje thee”, legt hij uit.

Er wordt geroken aan de takjes en raad gevraagd over het verzorgen van pioenen. Dit is de vierde tuin die de Uitgeesters Rina en Nico bezoeken. Jazeker is het genieten vinden ze. Bij elke tuin horen ze wel wat anders. „Bedankt, ik weet weer genoeg”, roept Rina de gastheer bij het verlaten lachend toe.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen