Premium

Doemscenario Helios een feit, ook Stormvogels degradeert naar vierde klasse

Doemscenario Helios een feit, ook Stormvogels degradeert naar vierde klasse
Teleurstelling bij Stormvogels na de verloren wedstrijd tegen OKV. De Uitgeesters degraderen.
© Foto Ron Pichel
Korfbal

Hoewel Helios de laatste wedstrijd met 18-17 won van DKV Victoria was het niet voldoende om degradatie uit de derde klasse te ontlopen. Aurora pakte met de 11-11 bij Zaandam Zuid het ontbrekende punt om zich veilig te stellen. Stormvogels nam met een 12-20 nederlaag tegen OKV afscheid van de derde klasse. Kampioen HBC verloor de prestigestrijd bij Oosterkwartier met 18-11. Met de degradatie van Helios en Stormvogels is een unieke situatie ontstaan waarin HBC de hoogst spelende ploeg in Kennemerland is.

Michael Fritzen zag zaterdag een uitstekend Helios dat terecht won: „Donderdag hebben we een uitstekende voorbereiding gehad en dat was zichtbaar. Iedereen was er van doordrongen dat er gewonnen moest worden en dan afwachten wat er ging gebeuren. Eindelijk liet de ploeg weer zien waartoe we in staat zijn.”

Vol overtuiging spelend toonde Helios eindelijk weer een sterk collectief te zijn dat met passie voor een goed resultaat. Victoria bleek geen makkelijke tegenstander, had het moeilijk maar bezweek, niet waardoor de afloop lang onzeker was. Met een zwaarbevochten zege was Helios de terechte winnaar en mocht nog hopen. Tevergeefs, want 24 uur later bleek de overwinning niets waard. Met de degradatie is het doemscenario voor realiteit geworden. Volgend jaar een seizoen van uitersten. In de zaal tweede klasse, op het veld vierde. Fritzen: „We wisten dat we afhankelijk waren van anderen. Zover hadden we het nooit mogen laten komen. Als we zo gespeeld hadden tegen Stormvogels en Aurora was er niets aan de hand geweest. We hebben het over onszelf afgeroepen. Degradatie is de harde realiteit. Het is niet anders. Volgend jaar zal het doel duidelijk zijn. Zo snel mogelijk terug naar de derde klasse.’’

OKV was in Uitgeest de baas over Stormvogels, dat de hele wedstrijd achter de feiten aanliep en nooit aansprak op een goed resultaat kon maken. De wil was er wel om de laatste wedstrijd in de derde klasse voor eigen publiek tot een goed einde te brengen. Maar het verschil in kwaliteit tussen promovendus OKV en degradant Stormvogels was duidelijk zichtbaar, waardoor met een nederlaag na twee jaar afscheid van de derde klasse werd genomen.

Bij HBC lagen de prioriteiten in de laatste competitieronde anders. Niet meer bij het eerste achttal maar bij het tweede dat ook de titel kon bemachtigen. Daarom werd de keus gemaakt om de reserves in optimale bezetting naar Amsterdam te sturen wat ten koste ging van het eerste team. Het leverde het gewenste resultaat op. Met een overtuigende 4-18 overwinning bij Sporting West 4 kon HBC de vierde kampioen begroeten waarmee de combinatie een ongekend seizoen afsloot. Voordat het eerste fluitsignaal in Haarlem klonk was dit resultaat bekend. Hiermee was de druk er bij het eerste af en dat was duidelijk zichtbaar. Oosterkwartier wilde wel, maakte er een prestigestrijd van waarbij voor de Haarlemmers ook telde dat een overwinning nodig was om alsnog een promotieplek af te dwingen. Of de 18-11 overwinning voor Oosterkwartier voldoende is, is nog niet duidelijk. HBC vond het allemaal wel best en miste de scherpte om er een echte wedstrijd van te maken. Trainer Ronald Hanegraaf: „De uitslag was geflatteerd, mede doordat we drie strafworpen misten. We kijken terug op een prachtig seizoen. Half augustus beginnen we dan weer met de voorbereiding op het nieuwe seizoen.”

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen